Goed talent is schaars. Als werving- en selectiekantoor worden we hier dagelijks mee geconfronteerd.
Nieuwe klanten maken is een makkie, onze uitdaging zit in het vinden van goede kandidaat-werknemers.

Maar hier stopt het niet. Een talentvolle sollicitant kan vandaag ook kiezen uit meerdere werkgevers, dus is het belangrijk om je sollicitanten een optimale “candidate experience” aan te bieden. 

Met deze tips zorg je ervoor dat de witte raaf voor jouw bedrijf kiest:

TIP 1: Wees de perfecte gastheer/gastvrouw

Als ik ergens kom, vind ik een fijne ontvangst prettig. Een zaak waar ik leuk ontvangen word, gun ik ook meer business. Dat geldt ook voor een sollicitant.

Een goede gastheer/gastvrouw komt zijn beloften na. Het is niet de eerste keer dat wij een veelbelovende match door een gebrek aan respect voor de kandidaat zien afspringen.

We vinden het allemaal normaal dat een kandidaat-werknemer die 15 minuten te laat komt op zijn sollicitatiegesprek geen kans meer krijgt, of toch véél harder zijn best zal moeten doen. Misschien vindt de kandidaat-werknemer aan wie uiterlijk vrijdag een antwoord beloofd werd en het antwoord niet krijgt het ook normaal dat deze werkgever zijn talent niet verdient…

Ook de afwijzing is belangrijk. Met duidelijke feedback help je de sollicitant in zijn volgende procedures en blijft hij/zij toch nog een ambassadeur voor je bedrijf.

TIP 2: Hou het kort

Beter grondig selecteren in plaats van snel ontslaan, maar hou het proces toch kort én vooral: zorg voor duidelijkheid over het traject.

Een sollicitant wedt meestal op meerdere paarden en eens de beslissing genomen om van werk te veranderen mag het snel gaan. Ellenlange sollicitatierondes en wekenlang niets horen zorgen ervoor dat de witte raaf bij je concullega gaat werken.

TIP 3: Creatief belonen hoeft niet duurder te zijn

Fiscaal vriendelijk belonen kan het verschil maken tussen een aantrekkelijk loonzakje of ééntje dat het net niet haalt. Toch gaat het niet enkel over het loon. Emotionele en mentale tevredenheid maken vaak nog een groter verschil.

Flexibel zijn kost meer moeite, maar… werken op maat kan voor de toekomstige werknemer wel een groot verschil bieden. Enkele voorbeelden:

  • Een dagje home-office dat toelaat de kinderen eens aan de schoolpoort af te zetten, zorgt voor een happy papa/mama.
  • Een sollicitant na de werkuren ontvangen of voor een eerste kennismaking een online gesprek regelen zorgt ervoor dat de sollicitant sneller bij jou langskomt dan bij je concullega.
  • Opleidingsmogelijkheden en groeikansen kunnen voor een ambitieuze kandidaat het winnend verschil maken.

TIP 4: Bied een boeiende job

Geef verantwoordelijkheid. De definitie van stimulerend, interessant en betekenisvol werk is voor iedereen verschillend. De ene wil graag een operationele job, de andere groeit liever uit tot de echte businesspartner, maar iedereen wil graag betrokkenheid.

Soms kan het nuttig zijn creatief te zijn bij de invulling. Een manager zoeken die 80% van de tijd operationeel werk moet uitvoeren is misschien niet de beste keuze. De keuze voor een operationeel medewerker die 1 dag per week gecoacht wordt door een consultant die het meer strategische werk opneemt, is niet alleen voordeliger, maar houdt het ook boeiend voor elk.

TIP 5: Je huidige personeel is je beste ambassadeur

Tevreden personeel loont 3 keer:

  1. Glimlachend personeel zal de toekomstige werknemer sneller overhalen om voor jouw bedrijf te kiezen.
  2. Een employee referral programma werkt 10 keer beter bij tevreden werknemers. Eén derde van je vacatures invullen via een referral programma is een haalbare kaart, tenminste als je werknemers betrokken en tevreden zijn.
  3. Last but not least: een tevreden en gemotiveerde werknemer zal het ook minder snel nodig vinden om nieuwe horizonten te verkennen.

En dan hadden we het nog niet over een beter rendement!

Tot slot

Ja, bij ons ben je als klant koning, maar… onze sollicitant is keizer. Onze job is zorgen voor de juiste match.

We hebben het nog niet vaak toegepast, maar wanneer wij het gevoel krijgen dat een klant niet respectvol omgaat met een kandidaat bespreken we dit. Als we geen oplossing vinden zijn we liever niet langer jouw verbindende tussenpersoon, dan doen we ons werk liever voor je concullega 😉.