Je hebt je droombaan gevonden op de website van VanAnaarBeter en een fantastische sollicitatiebrief geschreven. Nu je cv nog. Hieronder geven we je een aantal tips om een cv op te stellen waar je potentiële werkgever niet omheen kan.

 

Wat is een cv?

Een cv, voluit curriculum vitae, is een samenvatting van je professionele levensloop. Een cv bevat alleen maar feiten. Aan de hand hiervan beoordeelt een werkgever in een kort tijdbestek of je op basis van je opleiding, profiel en skills mogelijk een geschikte kandidaat bent voor de aangeboden functie. Werkgevers ontvangen vaak honderden sollicitatiebrieven per maand, waardoor ze maar heel weinig tijd kunnen besteden aan een cv.

Daarom is het belangrijk dat jouw cv opvalt, alle relevante informatie bevat en overzichtelijk is opgesteld. Pas als de recruiter voldoende aanknooppunten spot in jouw cv, gaat hij verder met je sollicitatie(brief).

Om ervoor te zorgen dat jouw cv eruit springt, is het belangrijk dat jouw cv er pico bello uitziet. Dus:

 

Creëer overzicht 

Gebruik herkenbare tussenkopjes, zoals opleiding, werkervaring en competenties. Maak de functietitels vetgedrukt en zorg voor een mooie lay-out.

 

Zet de meest recente ervaring bovenaan 

Een goede cv is niet langer dan 2 A4’tjes. Door je werkervaring in achronologische volgorde te zetten, springt je huidige of laatste werkervaring het meest in het oog. Aan deze ervaring hecht een werkgever ook het meest belang.

 

De inhoud van een cv

Vermeld in je cv alle de informatie die er te vertellen valt over jou als persoon en als werknemer. Belicht je sterke punten, werkervaring waar je trots op bent en skills die jou typeren.

 

Persoonsgegevens

Al in de header, bij je persoonsgegevens, kun je het verschil maken. Natuurlijk vermeld je hier je volledige naam en adresgegevens, je geboortedatum, telefoonnummer en een (representatief!) e-mailadres. Maar heb je bijvoorbeeld een eigen website, online portfolio of Instagramaccount, die relevant zijn voor de functie? Vermeld het onder je persoonsgegevens, bijvoorbeeld door middel van – maximaal drie – hyperlinks. Ben je in het bezit van een rijbewijs? Ook dit vermeld je hier.

 

Persoonlijk profiel

Een persoonlijk profiel op je cv, is een korte introductietekst over jezelf. Hierin stel je jezelf voor en vertel je kort wat je ambities en drijfveren zijn en waar je goed in bent. Een profielschets bestaat uit niet meer dan vier tot zes regels, waarmee je al een tipje van de sluier oplicht over wie je bent. Een profielschets wordt altijd geschreven in de ik-vorm en bevat actief, direct en informeel taalgebruik. Plaats je profielschets goed zichtbaar op de eerste pagina, boven je werkervaring. Een goed en enthousiast geschreven profielschets trekt de aandacht van de recruiter of werkgever en vergroot de kans om te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

 

Werkervaring

Noem de volledige naam en vestigingsplaats van het bedrijf, gevolgd door je functie. Omschrijf kort en bondig wat je hebt bereikt in deze functie. Vermeld bijvoorbeeld door jouw inbreng behaalde omzet- en groeicijfers of tot stand gebrachte doelstellingen en prestaties. Maak ook duidelijk dat je je hebt ontwikkeld in je werk, bijvoorbeeld door te laten zien dat je takenpakket is uitgebreid en/of je geleidelijk meer verantwoordelijkheid hebt gekregen.

 

Opleiding

Zet je meest recente opleiding bovenaan en vermeld de officiële naam van het behaalde diploma.

 

Kennis en vaardigheden

Onder dit kopje zet je gevolgde cursussen, voor zover ze relevant zijn voor de functie. Hetzelfde geldt voor hobby’s, vrijwilligerswerk, de beheersing van specifieke softwareprogramma’s of vreemde talen, die je van pas komen in de functie.

 

Tegenwoordig worden sollicitatiebrieven en cv’s hoofdzakelijk via e-mail verzonden. Sla je cv op als pdf-bestand. Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak. Om een professioneel cv te maken, vind je op het internet talrijke gratis tools, zoals cv-templates, voorbeeld-cv’s en tekstsuggesties, die je als inspiratiebron kunt gebruiken.  VanAnaarBeter staat voor je klaar om je te ondersteunen in het vinden van jouw ideale baan. Neem contact op met ons voor een kennismakingsgesprek en we vertellen wat we voor je kunnen betekenen. Of neem alvast een kijkje op onze website, er zit vast een uitdagende vacature voor je tussen!