Wellicht komt het niet zo snel bij je op om te solliciteren naar een baan waarvan het merendeel van de functievereisten niet overeenkomt met jouw opleiding en werkervaring. Maar door de krapte op de arbeidsmarkt, maak je nu meer kans dan ooit om de functie in de wacht te slepen. Want werkgevers hechten steeds meer waarde aan soft skills. In dit artikel leggen we je uit wat de betekenis is van soft skills en hoe je jouw soft skills optimaal kunt benutten in je sollicitatie.

 

Wat zijn soft skills?

Soft skills zijn vaardigheden die zijn gebaseerd op algehele kennis, houding en gedrag. Het gaat hier dus niet om de vakinhoudelijke vaardigheden en competenties die je nodig hebt voor een functie, maar om karaktereigenschappen die bepalen of je goed bij de sfeer en bedrijfscultuur van de onderneming past. En die je van pas kunnen komen bij het uitvoeren van een bepaalde baan.  Bedrijven hechten steeds meer belang aan soft skills. Soft skills zeggen namelijk veel over wie je bent als persoon en of je in het bedrijf past. 

 

Voorbeelden van soft skills

Om je een idee te geven wat soft skills precies zijn, noemen we hier de belangrijkste. De ‘zachte vaardigheden’ die tegenwoordig het belangrijkst zijn voor werkgevers, zijn vetgedrukt: 

Empathisch vermogen, servicegerichtheid, flexibiliteit, creativiteit, aanpassingsvermogen, vasthoudendheid, analytisch vermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, besluitvaardigheid, resultaatgerichtheid, plannings- en organisatorische vaardigheden, onafhankelijkheid, veerkracht. 

Soft skills spelen onder meer een belangrijke rol bij het samenstellen van een evenwichtig team. Ze worden zelfs vaker gebruikt bij het samenstellen van teams dan vakinhoudelijke vaardigheden. Zo heeft een team dat hoofdzakelijk bestaat uit analytisch ingestelde teamleden, baat bij een praktischer ingesteld teamlid. En kan ook een team vol vasthoudende teamleden, versterking door een flexibeler ingestelde medewerker ook goed gebruiken.

In een krappe arbeidsmarkt hebben bedrijven er meer dan ooit baat bij hun werknemers zo lang mogelijk vast te houden. Wanneer jouw soft skills goed passen bij het bedrijf, komt dat je werktevredenheid ten goede en ben je geneigd er langer te blijven werken. In dit geval is het ook lonend voor de werkgever om te investeren in het aanvullen van je ontbrekende kennis. Want hard skills kunnen wél worden aangeleerd door training en opleiding.

 

Hoe kun je jouw soft skills gebruiken bij je sollicitatie? 

Het is dan ook belangrijk om naast je vakinhoudelijke kennis, ook jouw soft skills onder de aandacht te brengen van je potentiële werkgever. Bewijs in je sollicitatiebrief dat je daadwerkelijk over de genoemde persoonlijke vaardigheden beschikt. Benoem dus niet alleen dat je servicegericht, creatief of veerkrachtig bent, maar onderbouw het met concrete voorbeelden uit je huidige of vorige functie. En geef jouw soft skills een prominente plek op je cv. Je kunt ze ook verwerken in je profielschets.

 

Wat is verder belangrijk?

Werkgevers hechten ook veel belang aan je motivatie. Je moet goed kunnen uitleggen waarom je juist geïnteresseerd bent in die specifieke functie bij dat specifieke bedrijf. Bijkomend voordeel: dit brengt je er zelf ook toe eerst onderzoek te doen naar de bedrijfscultuur, en te bepalen of je je in dit bedrijf thuis zou voelen. VanAnaarBeter heeft veel kennis in huis over de Belgische arbeidsmarkt. Wij begeleiden je graag in je zoektocht naar een baan die echt bij je past. In een bedrijf waar je fluitend naar het werk gaat.  Contacteer ons voor een kennismakingsgesprek of neem alvast een kijkje bij de op onze website aangeboden vacatures.