Hoe herken je werkgeluk?

Tegenwoordig brengen we veel tijd door op het werk. Het is dan ook niet verrassend dat ons welzijn voor een groot deel afhankelijk is van onze werkomgeving. Werkgeluk gaat verder dan alleen ons loon; het heeft ook te maken met onze dagelijkse taken, de bedrijfscultuur en onze relaties met collega’s.

In deze blog gaan we dieper in op het belang van werkgeluk en geven we tips om dit te bevorderen. Of je nu op zoek bent naar manieren om je eigen werkgeluk te vergroten of als werkgever wilt inzetten op het welzijn van je medewerkers, deze blog biedt inspiratie en praktische adviezen.

Wat zijn de factoren die je werkgeluk vergroten? 

Dat verschilt per persoon. Waar jij je voldoening uit haalt, kan voor je collega juist een domper zijn. Misschien ben jij een probleemoplosser, maar blijf je liefst op de achtergrond. En vindt je collega het juist geweldig om mensen te enthousiasmeren en te motiveren, maar heeft een hekel aan papierwerk. Gelukkig is elk mens anders.

We hebben hieronder enkele factoren benoemd die jouw werkgeluk positief kunnen beïnvloeden. Niet elke factor zal voor jou gelden, maar je vindt er vast wel een paar tussen: 

  1. Voor veel mensen is het belangrijk om zelfstandig en autonoom te kunnen werken. Het zelf kunnen indelen van je werkzaamheden is een belangrijk element voor werkgeluk. 
  2. Als je je bewust bent van jouw specifieke kwaliteiten en vaardigheden, dan zul je die graag willen inzetten. Weinig factoren geven zo veel voldoening en werkgeluk als weten dat je goed bent in je werk en daarvoor gewaardeerd wordt. Het geeft ook een motivatieboost. 
  3. Het is ook belangrijk dat je werkzaamheden hebt die je uitdagen. Als jouw taken onder jouw werk- en denkniveau liggen, dan raak je verveeld en kun je uiteindelijk zelfs een ‘bore-out’ krijgen. Uitdagingen die je met succes aangepakt hebt, geven je gegarandeerd een boost! 
  4. Duidelijke afspraken en een consistent management zijn ook heel belangrijk voor je werkgeluk. In je privéleven ga je misschien graag bungeejumpen, maar op je werk weet je graag waar je aan toe bent. 
  5. Denk ook aan sociale interactie. Een sfeervolle koffiehoek waar je even kunt bijkletsen met je collega’s draagt in hoge mate bij aan je werkgeluk.  
  6. En in het verlengde daarvan is een goed diversiteitsbeleid belangrijk. Iedereen moet zich veilig kunnen voelen op de werkplek. 
  7. Een passend salaris bij de job is natuurlijk een must.
  8. Is er een opleidingsplan binnen het bedrijf? Krijg je voldoende mogelijkheden om door te groeien binnen het bedrijf? Dit is een heel belangrijke factor om werkgeluk te vergroten. Stilstand is toch nog altijd achteruitgang. 
  9. En tot slot; iedereen moet kunnen rekenen op een open en eerlijke behandeling. 

Wat kan de onderneming bijdragen aan werkgeluk van het personeel?

De structuur van een onderneming draagt in belangrijke mate bij aan het werkgeluk van de werknemers. Als het bedrijf een duidelijke structuur en een stabiele organisatie heeft, ontstaat er vanzelf een positieve houding tussen werkgever en werknemer. 

Zoals hierboven al besproken is, is het belangrijk voor je werkgeluk dat je voldoende (maar niet te veel) uitdaging in je werk vindt, en dat je jezelf verder kunt ontwikkelen. Het is daarom belangrijk dat je daarbij op een positieve manier wordt bijgestaan en ondersteund door zowel je leidinggevenden als de afdeling Human Resources.  

Een POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan) en regelmatige evaluatiegesprekken zijn daarbij krachtige instrumenten. Zo weet je zeker dat je binnen je bedrijf kunt doorgroeien en dat het ondersteund wordt door de leiding. En er is niets wat meer bijdraagt aan je werkgeluk dan een gevoel van waardering en de wetenschap dat het bedrijf in je investeert. 

Tot slot zijn ontspanning en sfeer heel belangrijk voor werkgeluk. Als de sfeer goed zit, is een periode extra hard werken geen enkel probleem. Is het structureel, dan moet er ingegrepen worden. Denk ook eens aan de mogelijkheid van een teambuilding om de druk te verlichten. Een avontuur met de hele afdeling, of dat nu een spannend, leerzaam of juist een verwenmoment is, doet wonderen voor het onderlinge contact en ieders werkgeluk! 

Wat kun je zelf doen om je werkgeluk te vinden?

Soms zit je gewoon in een situatie waar bovenstaande factoren niet uit de verf komen, of wordt er niet geïnvesteerd in jouw ontwikkeling. Het is niet vreemd om dan te ontdekken dat je met steeds meer tegenzin naar je werk gaat. Dat kan altijd voorkomen, maar als het een langdurige kwestie is, dan ben je kwetsbaar voor burn-out, bore-out of zelfs depressie, en daarvan herstellen kan je maanden of zelfs jaren terugzetten. Het is daarom tijd om serieus voor jezelf te kiezen. 

Neem de touwtjes in handen en stap naar je leidinggevende of de HR-afdeling. Bespreek hoe zij mogelijkheden zien om jou te laten groeien, en stel ook zelf het een en ander voor. ‘Nee heb je, en ja kun je krijgen’, is niet voor niets een gevleugelde opmerking. 

Je kunt ook zelf ideeën aandragen om de sfeer op je afdeling te verbeteren. De meeste bedrijven hebben wel budget voor goede initiatieven. Een goede sfeer is tenslotte ook voor het bedrijf pure winst. En als de positieve effecten zichtbaar worden, zul je merken dat ook je collega’s steeds enthousiaster worden en ideeën gaan aandragen. 

De kunst is om zulk leuk werk te hebben dat je elke maand verrast bent dat je ervoor betaalt krijgt

Loesje

En als dat niet leidt tot meer werkgeluk? 

Dan komen wij in beeld. Als je huidige werkgever geen goede match is voor je, en je geen werkgeluk ervaart, dan kan het goed zijn om andere mogelijkheden te bekijken.  

Een verandering van werkomgeving kan wonderen doen voor je stemming. Zeker als je bij jezelf negatieve en depressieve gevoelens opmerkt, dan kan een nieuwe uitdaging precies zijn wat je nodig hebt. 

Samen helpen we je uit te zoeken waar jouw interesses liggen en wat je beter kunt vermijden. Dit helpt je om beter te bepalen wat je precies zoekt in een werkomgeving, en wat beslist niet. Wie weet wat voor verrassende conclusies daaruit komen? Tot slot hebben wij hieronder nog 3 tips voor als je nog niet klaar bent voor al te drastische stappen, en je werkgeluk in je huidige baan wil terugvinden.

3 tips voor meer werkgeluk in je huidige baan 

  1. Wees positief. Je kunt er zelf voor kiezen om je te focussen op wat er minder goed of juist beter gaat. Concentreer je op de positieve elementen en je zult je al snel beter voelen. 
  2. Zet je in en ontwikkel jezelf. Daag jezelf uit. Ook als je werkgever geen uitdaging biedt, kun je wel zelf initiatief nemen. Bied aan om nieuwe taken op je te nemen, en zorg dat je er goed in wordt. Zet je volledig in en haal het beste uit jezelf. 
  3. Vergroot je zingeving. Zoek naar het nut van je werk. Als je je nuttig kunt voelen, geeft dat ook een flinke dosis werkgeluk. Tenslotte wil iedereen zich nuttig voelen. 

Wil je meer leren over het vinden van werkgeluk in je huidige werkomgeving of nieuwe richtingen, download dan onze brochure: ‘Gids naar meer (werk-)geluk’. Hier staan oefeningen in om meer inzicht te geven voor jouw weg naar werkgeluk. 

Veel succes en neem gerust contact met ons op bij vragen!