Mogen we je even meenemen in de geschiedenis van ons JOBSTATION? 

ūüŹį EEN HISTORISCH GEBOUW¬†

Het begon in een bijzonder pand: een spoorwachtershuis ūüöČ langs de Spoorlijn Dendermonde – Boom ‚Äď Antwerpen. Het pand ligt (intussen) in het Hoogveld in Dendermonde.¬†

Dit gebouw uit 1902 werd gebouwd door de Staatsspoorwegen op een spievormig perceel en diende als woning voor personeel van de Staatsspoorwegen.¬† Het was betekenisvol voor de geschiedenis van de industri√ęle activiteit en werd in 2004 geklasseerd als beschermd monument.¬†

In 2007 stond het te koop, en Anja haar oog viel op deze woning. 

 

ūü§Ď EEN SPANNENDE AANKOOP¬†

De aankoopprocedure verliep via een bieding onder gesloten enveloppe in 3 rondes:

  1. Anja deed een laag bod in ronde 1, en onverwachts werd het pand toegewezen. 
  2. In ronde 2 ging het pand naar een andere potenti√ęle koper.¬†
  3. In de beslissende 3e ronde was het opnieuw van ons. De aankoop was een feit. 

Het oorspronkelijke idee was om er een horecazaak van te maken en deze te verhuren. Pas veel later wijzigde dit idee. 

 

ūüďú EEN LANGE WEG NAAR DE VERGUNNING¬†

De vergunningsprocedure om het gebouw te renoveren en om te bouwen naar een kantoorruimte was een lang en moeizaam proces. 

Voorafgaand aan de aankoop vroegen we info tijdens een plaatsbezoek aan een medewerker van Monumenten en Landschappen. De verkregen info beviel ons. 

Na de aankoop kwam de baas van deze medewerker. Wat eerder besproken werd klopte plots niet meer en, helaas, we hadden niets op papier. De eisen waren onrealistisch. Enkel glas was verplicht, kapotte vloeren moesten in oorspronkelijke staat hersteld worden…  

Om verdere schade aan het verkrotte pand te voorkomen, werden in de periode 2010 Р2011 het dak en de gevel gerenoveerd.  

Boven op de tegenwerking kregen we ook nog een PV voor verwaarlozing. Een strafrechtelijke vervolging waar zware boetes en gevangenisstraffen op stonden. 

Uiteindelijk werd in 2015 de bouwvergunning verkregen na een lang en moeizaam traject. ūü§Į.¬†

 

ūüĒ® DE UITDAGINGEN VAN DE VERBOUWING¬†

De verbouwing zelf verliep ook niet zonder slag of stoot. Meer dan een jaar later was er nog niets gebeurd.

Intussen werd op 1/01/2017 vanAnaarBETER opgericht. Al snel was duidelijk dat dit pand een ideale locatie zou zijn. Een bestemmingswijziging en inbreng zorgden voor extra vertraging.

Uiteindelijk gingen de werken van start in december 2017. De voorziene (en ook contractueel vastgelegde einddatum) was maart 2019.

Toch waren er nog veel extra hindernissen. Een aannemer ging failliet en ook de communicatie tussen de architect en de nieuwe aannemer verliep moeizaam. De werken bleven vertraging oplopen.

Ondertussen moesten de medewerkers van vanAnaarBETER hun werk doen in de privéwoning van Anja en Dirk, die een tuinbureau hadden gebouwd voor 2 personen. Dit tuinbureau was te klein en de collega’s werkten letterlijk aan de livingtafel en naast de slaapkamer van Anja en Dirk.

 

ūü§Ď DE SPANNENDE AANLOOP NAAR DE OPEN BEDRIJVENDAG¬†

Toch was op een bepaald moment het einde in zicht. In juli 2019 zou alles opgeleverd zijn. We schreven ons in voor de Open Bedrijvendag en besloten een feestje te geven om ons nieuw gebouw te vieren.

Op 6 oktober 2019 wilden we de verbouwingen aan het grote publiek tonen.

Echter, pas op 5 oktober 2019 werden de laatste ramen in het gebouw geplaatst. Voordien was het letterlijk nog een open bedrijf. De broer, schoonzus en nichtje van Dirk kwamen ’s avonds helpen poetsen en alles klaarzetten.

 

 

ūüéČ DE FEESTELIJKE OPENING¬†

Gelukkig verliep alles vlekkeloos op 06/10 en waren de bezoekers enthousiast over het resultaat. Het was een mooie afsluiting van een lange en uitdagende weg om het historische pand om te bouwen tot een modern kantoor met de naam JOBSTATION. ūüŹ≠

07/10/2019 was de eerste werkdag op de nieuwe locatie. De stress van de verbouwing maakte snel plaats voor gebruiksplezier.

 

Wist je dat in het gebouw de verschillende ruimtes ‚Äúspoorwegnamen‚ÄĚ kregen?
Zo hebben we een loket, een perron, een machinekamer, een kolenkot, een buffet, noord en centraal. 

 

Wil je graag nog meer weten? Dan ben je altijd welkom voor een koffie en een rondleiding.