Ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Ontmoet je je potentiële werkgever fysiek of vindt het eerste gesprek plaats via Skype, FaceTime of Zoom? Bij beide speelt non-verbale communicatie een belangrijke rol. Bij non-verbale communicatie zijn het je ogen, gezicht en je lichaam die jouw verhaal vertellen. We hebben een aantal tips voor je vermeld om een goede eerste indruk achter te laten.

 

Wat is non-verbale communicatie precies? 

Uit de naam valt het al op te maken: non-verbale communicatie is een manier van communiceren zonder woorden. In non-verbale communicatie gebruik je je lichaamstaal en spraakelementen zoals intonatie, mimiek, gezichtsuitdrukkingen en pauzes. Je fysieke verschijning, waaronder de kleding die je draagt en je uiterlijke verzorging, behoren ook tot jouw non-verbale communicatie. 

Non-verbale communicatie is bijna nog belangrijker dan verbale communicatie: een boodschap wordt voor 55% overgebracht via non-verbale communicatie. Hiervan wordt 70% overgebracht door je lichaamstaal, denk aan mimiek, gebaren en je houding. Je gesprekspartner zal tijdens het sollicitatiegesprek bewust en onbewust jouw non-verbale communicatie observeren. Het niet goed aanwenden van non-verbale communicatie, werkt negatief uit op je presentatie en de indruk die je achterlaat bij je gesprekspartner. Anderzijds heeft een goed gebruik van non-verbale communicatie een positief effect: het zorgt voor een zelfverzekerd en vertrouwd beeld van jou als geschikte kandidaat. 

 

Positieve en negatieve vormen van non-verbale communicatie

In de tabel hieronder wordt in de linker kolom weergegeven hoe je zelfbewust en zelfverzekerd kunt overkomen in een sollicitatiegesprek, en rechts wat je moet vermijden. 

Zelfverzekerd Onzeker
Geven van een stevige handdruk Geven van een slappe handdruk 
Maken van oogcontact en glimlachen Ontwijken van oogcontact en serieuze gezichtsuitdrukking
Open houding, armen en benen los  Gesloten houding, armen en/of benen gekruist
Maken van duidelijke handgebaren ter ondersteuning van je betoog Herhalen van vage, onzekere handgebaren

 

Tips voor positieve non-verbale communicatie tijdens een sollicitatiegesprek 

Geef je gesprekspartner voor en na het gesprek een stevige hand. Dit zorgt ervoor dat je zelfverzekerd overkomt. 

Maak oogcontact. Oogcontact toont interesse, betrokkenheid en inleving. Het laat (letterlijk en figuurlijk) zien dat je met interesse naar iemand luistert en dat je zelfverzekerd bent wanneer je zelf aan het woord bent. Als je nalaat oogcontact te maken of je gesprekspartner alleen maar vluchtig in de ogen kijkt, straalt dit onzekerheid of ontwijkend gedrag uit. Het maakt je meteen kansloos voor het binnenslepen van je felbegeerde baan, hoe goed je verhaal op papier ook is. Let erop niet te veel of te lang oogcontact te maken, hierdoor kun je onvriendelijk overkomen. Je kunt tijdens het gesprek ook af en toe knikken, zodat je gesprekspartner weet dat je luistert. Als er meerdere mensen deelnemen aan het gesprek, is het belangrijk iedereen een keer aan te kijken.

 

Glimlach. Ook al ben je nerveus of zenuwachtig voor het gesprek, zorgt een glimlach ervoor dat je sympathiek overkomt. Ook creëert een glimlach meteen een positieve sfeer.  

Denk aan je houding. Een goede houding straalt energie en kracht uit. Loop rechtop en zorg dat je niet onderuitgezakt in je stoel gaat zitten. Neem een open gesprekshouding aan, dus niet met armen of benen gekruist, dit komt gesloten en defensief over. Leg je handen losjes in elkaar op je schoot, of op de stoelleuning. Zo laat je zien dat je ontspannen en op je gemak bent.    

 

Een goed gebruik van non-verbale communicatie draagt bij aan opbouwen van vertrouwen en sympathie tussen werkgever en kandidaat. Hierdoor ontstaat een positieve sfeer met wederzijdse interesse en belangstelling …daarom gaan deze tips zowel op voor sollicitanten als werkgevers!   

Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor je kunnen doen? VanAnaarBeter ondersteunt werkzoekenden in hun zoektocht naar een passende baan en bedrijven bij het vinden van geschikte kandidaten voor functies in diverse jobdomeinen. Neem contact op en we vertellen je alles over onze persoonlijke aanpak en filosofie!