Wat is werkgeluk nu eigenlijk?

Werkgeluk is het plezier en het geluk dat je ervaart tijdens het uitvoeren van je werk. Veel mensen kiezen voor een job omdat er brood op de plank moet komen, maar ze kiezen niet voor werkgeluk. Nochtans is dit heel belangrijk voor de ontwikkeling van de mens op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak.

De voldoening die je uit je werk haalt en de prikkels die je ervaart tijdens het werken zijn ook elementen van werkgeluk. Ze versterken het geluksgevoel doordat je tevreden bent over je gepresteerde werk. Dit maakt dat je gelukkig wordt door je job uit te voeren.

 

 Welke factoren bepalen je werkgeluk?

Wat zijn de factoren die ervoor zorgen dat je tevreden bent over je job? Dit is verschillend van persoon tot persoon. Jij kan bijvoorbeeld voldoening halen uit verantwoordelijkheid die je krijgt. Iemand anders ervaart dit misschien niet zo en wil zo weinig mogelijk verantwoordelijkheid.

Hieronder zijn enkele factoren opgesomd die invloed kunnen hebben op je werkgeluk:

 1. Zelfstandigheid is voor velen belangrijk in de job. Volledig afhankelijk zijn van een bepaalde persoon in het bedrijf geeft een negatief effect.
 2. Het zo goed mogelijk benutten van je vaardigheden en kwaliteiten zorgt voor meer goesting en motivatie.
 3. Uitdagingen op het werk zorgen voor doorzetting en volharding.
 4. Afwisseling is goed voor sommigen en geeft misschien stress voor anderen.
 5. Weten wat van je verwacht wordt en duidelijke afspraken maken zijn factoren die een invloed hebben op het werkgeluk van een werknemer.
 6. Voldoende sociale contacten tijdens het werk helpt het werkgeluk te versterken.
 7. Een passend salaris bij de job is natuurlijk een must.
 8. Stabiliteit zorgt voor een aangename en veilige werkomgeving voor de werknemer.
 9. Waardering van het gedane werk geeft een boost om verder te presteren.
 10. Een goede baas hebben zorgt voor een positief gevoel.
 11. Voldoende toekomstperspectieven en groeimogelijkheden binnen de onderneming aanbieden aan je werknemers, kan helpen om het werkgeluk naar een hoger niveau te tillen.
 12. Een eerlijke en faire behandeling verwacht iedereen.

 

 Werkgeluk binnen de onderneming

Een stabiele organisatie en duidelijke structuur zijn bepalende factoren voor het werkgeluk van de werknemer. Je wordt op een positieve manier bijgestaan en geholpen van bovenaf om jouw doelen te behalen. Zo ontstaat er een positieve houding tussen werkgever en werknemer. Als werkgever is het nodig om regelmatig feedback te geven aan je personeel. Op deze manier kan de werknemer zichzelf bijsturen en blijven groeien.

De sfeer op het werk is ook bepalend voor het werkgeluk. Als de sfeer niet goed zit, zal de werknemer een negatief gevoel krijgen. Hierdoor daalt het werkgeluk. Een goede band met de collega’s en een leuke, ontspannen sfeer zorgen voor een positief gevoel en doen het werkgeluk dus stijgen. Een tip die nuttig kan zijn om de sfeer op de werkvloer te bevorderen is een teambuilding organiseren. Op deze manier leren de collega’s elkaar beter kennen.

 

 Leven om te werken of werken om te leven?

Sommige werknemers dromen over zo’n positieve situaties. Als bovenstaande factoren wegvallen, is het moeilijk om positieve gevoelens te scheppen naar je werk toe. De reden waarom je dan nog blijft werken, heeft meestal te maken met de facturen en rekeningen die iedere maand blijven toekomen.

Kiezen om een nieuwe weg in te slaan is soms een drastische beslissing die vaak twijfels met zich meebrengt. Werk geeft inkomen en daardoor zekerheid. Als je deze stap niet ziet zitten, kan je natuurlijk nog zelf de touwtjes in handen nemen om je werkgeluk naar een hoger niveau te brengen. Stap naar je verantwoordelijke en vraag om manieren om te groeien en zorg zelf voor een betere sfeer op de werkvloer door positief de dag te starten. Als je een negatief gevoel blijft ervaren, is het aangeraden om volledig te gaan voor een nieuwe uitdaging.

 

 Wat als ik werkgeluk niet vind?

Op deze vraag hebben wij een antwoord. Als je geen werkgeluk vindt in je huidige job, kan het goed zijn om andere opties te bekijken. Verandering is niet altijd slecht. Als je geen plezier en geluk kan ervaren in je huidige job, kan dit gevolgen hebben op je persoonlijk leven. Negatieve gevoelens kunnen groeien tot depressieve gevoelens. Dat willen wij vermijden.

Je kan een aantal verschillende wegen inslaan. Neem contact op met een loopbaancoach. Deze persoon helpt je ontdekken waar je interesses liggen en wat je valkuilen zijn. Zo krijg je een duidelijker beeld van wat je gelukkig maakt op het werk. Je kan ook kiezen voor een nieuwe job, verandering is niet altijd slecht. Of probeer jezelf terug te vinden op je huidig werk. Maak een bocht van 360 graden en neem een nieuwe start.  

 

 Hoe weet ik wat mij gelukkig maakt?

Met deze tips kan je te weten komen wat jou gelukkig maakt.

 1. Wat waren mijn interesses in mijn kindertijd?
 2. Onderzoek wat jij zoekt in de ideale DROOMJOB.
 3. Kijk eens na bij jezelf wat je graag doet in je huidige job en wat je minder graag doet.
 4. Een goede werk-privé balans vinden doet wonderen. Dat gaat niet over werk en privé, maar over inspanning en ontspanning op het werk.
 5. Neem jezelf en je klachten serieus. Onderzoek wat je lichaam je wilt vertellen.
 6. Neem een korte tijd een geluksdagboek mee en noteer wat je gelukkig maakt.
 7. Maak een moodboard met hoe jouw droomjob eruit ziet.
 8. Bespreek met je leidinggevende wat je graag zou willen doen. Bespreek wat je droombaan inhoudt.
 9. Vraag jezelf af hoe je later herinnerd wil worden aan je werkende jaren.
 10. Zoek een professionele coach die je begeleidt en helpt zoeken naar werkgeluk.

 

Naast deze tips die je helpen zoeken naar wat jou gelukkig maakt, hebben we ook nog 3 tips die het werkgeluk op de werkvloer verbeteren.

 3 tips om plezier te bevorderen

 1. Wees positief.

Plezier maken is een keuze. Kies er dus voor de dag positief te beginnen in plaats van je slecht humeur mee te brengen.

 

 1. Zet je in en doe je best.

Naarmate je beter wordt in je werk, zal je meer zin krijgen in je werk. Zet je dus volledig in en haal het beste uit jezelf.

 

 1. Vergroot je zingeving.

Wat is het nut van mijn werk? Wat hebben anderen eraan?

 

Kortom werkgeluk is een ruim begrip dat ervoor zorgt dat je werkervaring positief is. Gebruik al deze tips waardoor je geluk naar een hoger niveau zal gebracht worden.

Last but not least: download zeker onze brochure: ‘Gids naar meer (werk-)geluk’. De oefeningen geven je ongetwijfeld meer inzicht voor jouw weg naar meer geluk. Succes en contacteer ons gerust bij vragen!