Je hebt een leuke baan, maar je bent toe aan een nieuwe uitdaging of je wilt je arbeidsovereenkomst om een andere reden opzeggen. Kortom, je wilt ontslag nemen. Maar hoe pak je dit goed aan?Uiteraard is het raadzaam om je werkgever eerst mondeling op de hoogte te stellen. Als je terugkijkt op een prettige werktijd bij je werkgever, wil je hem misschien persoonlijk vertellen waarom je ontslag neemt en hem bedanken voor de fijne leerervaring. En wellicht kan je werkgever in de toekomst nog iets voor je betekenen. Dan is het fijn dat jullie op goede voet uit elkaar gaan. Zo blijft je werkgever onderdeel van je netwerk. Vervolgens moet je je ontslag officieel indienen door een ontslagbrief te schrijven. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal aan moet denken.

 

Waaraan moet een goede ontslagbrief voldoen?

 

Verplichte vermeldingen

Om rechtsgeldig te zijn, moet ontslag schriftelijk worden ingediend. En moet je de ingangsdatum en de duur van de opzegtermijn in je ontslagbrief vermelden. Zonder deze vermeldingen, is de ontslagbrief zelf nietig, maar blijft het ontslag bestaan. De arbeidsovereenkomst is dan wel beëindigd, maar omdat je de wettelijke voorschriften niet hebt gevolgd, ben je een opzeggingsvergoeding verschuldigd aan je werkgever. Houd je dus goed aan de regels om dit te voorkomen!

Ook moet je in je ontslagbrief de volgende gegevens vermelden:

  • je volledige voor- en achternaam en je adresgegevens
  • het volledige adres van het bedrijf
  • de overhandigingsdatum of verzenddatum van je brief
  • het feit dat je ontslag wilt nemen en de ingangsdatum (‘per wanneer’)
  • je handtekening

 

Ter inspiratie vind je veel voorbeelden van ontslagbrieven op internet.

 

Hoe overhandig je jouw ontslagbrief aan je werkgever?

Als werknemer kun je jouw werkgever op drie manieren op de hoogte stellen van jouw beslissing ontslag te nemen:

  • door je ontslagbrief aangetekend per post te versturen.
  • door je ontslagbrief te overhandigen aan je werkgever of leidinggevende. Maak je brief in tweevoud op en laat je werkgever een exemplaar ondertekenen voor ontvangst.
  • door middel van betekening van een deurwaardersexploot (wordt zelden gebruikt)

 

Wat is verder nog van belang?

Opzegtermijnen zijn geregeld door de wet of jouw cao.  Dit neemt niet weg dat je met je werkgever kunt onderhandelen over de duur van je opzegtermijn. Je kunt hem bijvoorbeeld vragen eerder te stoppen of te vertrekken zodra je je opvolger hebt ingewerkt.

Als je hierover overeenstemming bereikt, zet je werkgever deze afspraken op papier.

Of je je opzegtermijn nu wel of niet volledig vervult, is het belangrijk afspraken te maken over je resterende taken en projecten. Spreek af welke opdrachten je zelf afmaakt en hoe je het takenpakket zo vlekkeloos mogelijk overdraagt aan je opvolger. Zeker als je werkgever heeft ingestemd met vervroegd vertrek, is het netjes om je hier van jouw kant flexibel op te stellen.

Ook is het mogelijk om tijdens je opzegtermijn vrijaf te nemen om op zoek te gaan naar geschikte vacatures, sollicitatiebrieven te schrijven of zelfs sollicitatiegesprekken te voeren. Hiervoor moet je wel eerst sollicitatieverlof aanvragen bij je werkgever.

Tot slot, vergeet niet om je werkgever te vragen een referentie voor je te schrijven. Deze komt je zeker van pas bij je toekomstige sollicitaties.   Ook VanAnaarBeter kan je van dienst zijn bij het vinden van de juiste job. Niet zomaar een job, maar dé job die perfect bij je past. Nieuwsgierig geworden? Contacteer ons en we vertellen je alles over onze persoonlijke aanpak en filosofie.