Het coronavirus heeft een enorme impact op de samenleving, zowel op sociaal als economisch vlak. In quarantaine zitten voor een lange periode tijdens een uitbraak van een besmettelijke ziekte is onvermijdelijk stressvol. Alles wat je kan doen om het gevoel van isolatie, onzekerheid en verveling te verminderen is structuur en routine aan je dagen geven. Maak bewuste keuzes van wat je doet met je tijd.

Hieronder vind je enkele tips die je kunnen helpen in deze periode:

 Maak contact met mensen van wie je houdt. Je kan ze misschien niet fysiek zien, maar je zal ze waarschijnlijk wel kunnen bereiken via e-mail, telefoon of met behulp van een videogesprek. Wees proactief in het bereiken van anderen om te vragen hoe het met hen gaat.

 Creëer routine en structuur voor je dagen. Probeer de dagelijkse routine zoveel mogelijk in stand te houden. Bepaal hoeveel tijd je besteedt aan je werk (als dat er nog is in deze periode). Bepaal ook andere dingen die je tijdens je dagen wilt doen en zet ze op een rijtje. Maak een dagelijkse takenlijst voor jezelf. Zet zowel productieve taken als leuke taken op de planning. Op die manier creëer je duidelijke structuur en dat is wat je nodig hebt.

 Bewegen is de boodschap. Misschien is het een ideaal moment voor een start2run of om de fiets van onder het stof te halen. Als je thuis een fitnessapparaat hebt, gebruik het dan. Je kan ook online oefeningen en trainingsschema’s vinden. Zet elke dag één of andere vorm van lichaamsbeweging op de planning.

 Doe dingen in huis waar je nooit aan toe lijkt te komen. Waarom geen grote kuis? Check eens wat je graag wil onder handen nemen. Nu is het tijd om eindelijk je lakens en handdoeken te organiseren, of de garage. Schrijf al deze projecten op en zet ze op je dagelijkse takenlijst.

 Doe iets voor de lol waar je normaal gesproken geen tijd voor hebt. Wat is iets wat je graag doet maar waar je normaal geen tijd voor maakt? Lees een nieuw boek, bekijk een nieuwe tv-serie, speel gezelschapspelen, neem een badje, bak iets lekkers, etc.

 Plan quality-time met je gezin. Samen barbecueën, pannenkoeken bakken, een mooie wandeling,…

 Plan ook wat tijd voor jezelf. We moeten al genoeg rennen, springen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Herman Van Veen zong het al in 1979, en de laatste jaren is die situatie zeker niet verbeterd. Als het daar nu het moment niet voor is, wanneer dan wel?

 Neem een frisse neus. De natuur is gratis en is prachtig in deze periode van het jaar. En het is nog goed voor de gezondheid ook.

 Besteed niet te veel tijd aan het kijken naar het nieuws of aan sociale media. Nieuwsberichten die de nadruk leggen op de snelle verspreiding van de uitbraak en het gebrek aan effectieve behandeling, zullen de angst alleen maar aanwakkeren en je hulpeloos maken. Te veel tijd besteden aan sociale media kan een vergelijkbaar effect hebben. Blijf bij 2-3 vertrouwde bronnen van informatie over de uitbraak.

 Waarom niet wat studeren? Er zijn véél goede online opleidingen (bv LinkedIn Learning) en podcasts beschikbaar. Wat wilde je altijd al studeren?

 Adem! Voel jij je in deze onzekere tijden ongerustemotioneel of zelfs angstig? Je vindt online (bv. op https://veerledobbelaere.be/) tips om via je ademhaling even rust te vinden.

 Zorg voor elkaar. Zorg voor al je naasten. Vrienden en familie zitten in hetzelfde schuitje. Steun en help elkaar waar nodig in deze donkere periode.

 Vergeet niet: de situatie is tijdelijk. Alles is relatief, de quarantaine is een tijdelijke situatie waar een einde aan komt! Er zijn ergere dingen in het leven, dus keep it safe!

 

Als laatste:

Hoe alles zal lopen weten we nog niet.

Dat het niet altijd makkelijk zal zijn weten we wel.

De juiste weg staat op geen enkele kaart.

 

Voor deze dagen wensen wij je

 Weinig angst

 Véél veiligheid

 Een goede planning voor leuke realisaties

 Onthaasting

 Waardering voor kleine dingen