Twee dagen per week werken onze collega’s niet van op kantoor én alle redenen zijn goed om af te wijken van de normale kantooruren. Het kan niet in elke sector of in elke job. Toch vertellen we je graag welke voordelen wij als werving- en selectiekantoor zien in flexibel werken. Wie weet brengt het jou ook van A naar BETER.

 

1.    Een hogere productiviteit

In een open kantoorruimte gaat 30% van de concentratie verloren door getelefoneer van collega’s, traktatie en geleuter bij het koffieapparaat. Met de communicatiemiddelen van vandaag kunnen veel jobs locatie-onafhankelijk gebeuren. Een goede internetverbinding, pc en gsm zijn voldoende. Het zoeken van de juiste kandidaat is een arbeidsintensief proces en thuis in je bubbel lukt dat meest optimaal. Zonder collega’s kunnen we niet & interviews gebeuren altijd op kantoor, vandaar beperken we home-office tot maximaal 2 dagen per week.

2.    Een hogere personeelstevredenheid

Waar en wanneer er gewerkt wordt, maakt in onze sector niet uit. Is het in de winter leuker om bij daglicht te sporten of heeft een collega een afspraak op de school van de zoon dan is dit geen probleem. De keerzijde is dat onze collega’s er ook geen probleem mee hebben om een kandidaat die enkel na de kantooruren kan langskomen te ontvangen. Flexibiliteit geeft een win-winsituatie voor beide partijen. De tevredenheid en motivatie stijgt hierdoor.

3.    Een bijdrage aan een betere mobiliteit

Als 2/5e thuiswerk wordt gepromoot binnen elke job waar het kan, zou een Oosterweelverbinding niet nodig zijn.

4.    Een groter engagement

Een hogere tevredenheid resulteert volgens ons ook in een grotere retentie. Wij zijn ook overtuigd dat flexibel werken een belangrijke troef is voor onze eigen aanwervingen.

“Als ik solliciteer voor een nieuwe job vind ik het belangrijk dat ik de mogelijkheid krijg om buiten de kantooruren te werken.”

5.    Een stress verlagend effect

Door de flexibele uren kunnen privézaken beter geregeld worden. Door het thuiswerken heb je minder last van woon-werkverkeer en thuis kan je met meer focus werken dan op kantoor. Al deze elementen komen het stressniveau ten goede. Belangrijk is natuurlijk dat je een bedrijfscultuur schept waarin collega’s niet bang zijn voor negatieve reacties als ze even niet bereikbaar zijn. Goede afspraken en duidelijke regels maken goede vrienden.

6.    Een positief effect op de autonomie

Samenwerken in vertrouwen is een must, maar dit is evengoed zo als je op kantoor aan het werk bent. Het klinkt misschien cru, maar wie niet kan omgaan met vrijheid, kan ook niet om met verantwoordelijkheid, en hoort niet thuis in ons team. Thuiswerk stimuleert het nemen van verantwoordelijkheid en zeg nu zelf, is er iets fijner dan een zelfstandig werkend team?

“When we tell people to do their jobs, we get workers. When we trust people to get their job done, we get leaders.” – Simon Sinek

7.    Een grotere efficiëntie

Werken op een andere locatie is ideaal voor werk dat meer concentratie vereist. Zo verzet je thuis in je bubbel meer werk dan op kantoor. Wanneer wij zelf een strategische bedrijfsoefening doen zoeken wij hiervoor ook vaak een geschikte en inspirerende locatie, dit kan zelfs buiten in de natuur zijn. Het is evident dat meer focus een hogere efficiëntie geeft.

8.    Een betere work-life balans

De verkregen flexibiliteit wordt vaak gebruikt voor betere familie-regelingen maar wij vinden hier niets mis mee. Integendeel, hoe beter de work-life-balans kan geregeld worden, hoe lager de kans op bv. een burn-out.

9.    Een positief effect op de werkvloer

De spreiding van de aanwezigheid van collega’s geeft ook meer rust op de werkvloer voor de collega’s die die dag wel op kantoor zijn. Zeker vandaag ondervinden we dat. Ons kantoor is momenteel te klein waardoor het snel te rumoerig wordt voor geconcentreerd werk. Op maandag verwachten we iedereen op kantoor voor overleg. Met 3 kantoordagen is van sociaal isolement zeker geen sprake. Bovendien is de collegialiteit groter geworden want de collega’s nemen met plezier een afspraak over van een collega op zijn/haar thuiswerkdag.

10.     Een hogere flexibiliteit

We ondervinden bij onze collega’s een grote flexibiliteit in noodgevallen. Flexibel zijn is tweerichtingsverkeer en ook al zijn er geen regels voor, onze collega’s gaan flexibel om met de flexibiliteit.

 

Het is duidelijk, er zijn zeker valkuilen aan flexibel werken, maar wij zijn fan. Wil je zelf naar flexibel werken, maar zit je nog met vragen? Wij delen met plezier onze ervaringen met jou.

 

Verder: deel gerust dit artikel. Misschien helpen we samen de files verminderen.

Anja Warrot | Zaakvoerder vanAnaarBETER.com | Werving- en selectiekantoor