En dan is het zover, de eerste werkdag op je nieuwe job. De stress neemt de bovenhand, je maakt je zorgen over hoe je nieuwe collega’s gaan reageren. Je stelt je vragen over de werksfeer, de taken die je opgelegd gaat krijgen, wat er van je verwacht wordt en zoveel meer.

GEEN NOOD!

Hieronder vind je enkele tips die ervoor zorgen dat je eerste werkdag geslaagd zal zijn.

 Tip 1: een goede voorbereiding is alles

Doe opzoekwerk over het bedrijf. Zorg ervoor dat je weet waarvoor het bedrijf staat en wat hun core business is.  Leg de avond ervoor alles al klaar wat je nodig gaat hebben. Zo moet je je in de ochtend niet meer door een warboel van spullen haasten. Door de goede voorbereiding ben je gerust en heb je minder stress als het zover is.

 Tip 2: Weg met die stress!

Het is je eerste werkdag, laat stress en twijfels niet de bovenhand nemen. Het bedrijf heeft JOU gekozen, geen reden tot stress en twijfels. Het bedrijf vindt jou de geschikte kandidaat voor de job. Wanneer er vragen zijn, aarzel niet die te stellen. Neem een notitieboekje mee, zodat je zoveel mogelijk kan noteren om dit later te bekijken. Alles onthouden is immers een illusie.

 Tip 3: De eerste indruk is erop of eronder

Bedenk al kort hoe je jezelf gaat voorstellen aan je nieuwe collega’s. Zorg ervoor dat je spontaan overkomt. De eerste indruk die je aan iemand geeft, kan je niet meer veranderen. Zorg ervoor dat je eerste indruk positief is.

 Tip 4: Doe het rustig aan

Het is je eerste werkdag, je zal dus enorm veel nieuwe informatie krijgen die je zal moeten verwerken. Doe het dus rustig aan en neem de tijd om al deze informatie goed te verwerken. Wees niet te streng voor jezelf en stel realistische doelen op.

 Tip 5: luister en observeer

Wees spontaan en vriendelijk, maar geef nog niet meteen kritiek op de eerste werkdag. Op deze manier zal je hoogstwaarschijnlijk een slechte reputatie krijgen. Luister en observeer. Luister naar je collega’s en observeer hoe het bedrijf werkt.

 

Voilà! Deze 5 tips zullen je helpen je eerste werkdag te doorstaan. Nu ben je er helemaal klaar voor. Succes.