Recruiters hebben een divers takenpakket waardoor ze verschillende vaardigheden nodig hebben. Zowel soft skills als hard skills zijn een must. Maar wat zijn nu de belangrijkste soft skills die een recruiter in huis moet hebben om de perfecte match te vinden?

 Je bent assertief en hebt een gezond zelfvertrouwen.

Als recruiter ga je vaak in gesprek met personen die zeer divers zijn. Het is aan jou om voldoende zelfkennis en mensenkennis aan boord te leggen om op een assertieve manier jouw visie over te brengen.

 Empathisch vermogen is een must

Soms kom je als recruiter in een situatie waarbij de kandidaat niet voldoende capaciteiten heeft om te voldoen aan alle voorwaarden voor een bepaalde vacature. Op dat moment moet je voldoende empathie bezitten om de negatieve boodschap correct over te brengen.

 Je staat positief in het leven

Het lijkt heel simpel … en dat is het ook! Elke recruiter is een tussenpersoon tussen werkgever en potentiële werknemer en dit gebeurt telkens op een positieve manier. Ook slecht nieuws heeft vaak een positieve keerzijde. Zoals het spreekwoord zegt: ‘Na regen komt zonneschijn’.

 Vragen stellen is je tweede naam

Een recruiter probeert de persoon die voor hem zit te begrijpen op een snelle manier. Gerichte open vragen stellen helpt de recruiter om een persoon beter aan te voelen. Op deze manier kan een recruiter jou beter helpen. Hij weet waar jouw interesses liggen en neemt dat mee in de zoektocht.

 Ondernemend werken is nodig

Er zijn weinig recruiters die voor alle vacatures de juiste kandidaat direct vinden zonder zelf in actie te moeten schieten.  Zo zal de recruiter zelf de handen uit de mouwen moeten steken en op zoek moeten gaan naar het juiste profiel voor de job.

Naast de soft skills, zijn er ook enkele hard skills die recruiters moeten bezitten om hun taak tot een goed einde te brengen. Maar wat zijn nu de hard skills voor een recruiter?

 Kennis over softwarepakketten

Dit is één van de belangrijkste hard skills waarover een recruiter moet beschikken. Enkele typische softwarepakketten voor recruiters zijn

  • e-mail software
  • tekstverwerking
  • spreadsheets
  • rapporteringstools
  • bedrijfssoftware (SAP, Navision,…)
  • HRM-pakketten

 

 Kennis van online tools

Vaak plaats je een vacature op een job board waarbij je alle gegevens correct en nauwkeurig moet ingeven. Als je een basiskennis hebt van online tools, kan dit je zeker helpen.

 Kennis van Big Data

Wat is Big Data? Alle gegevens die verzameld worden in een platform. De moeilijkheid is dat je Big Data moet beheren en dat is een proces dat je langzaam leert. Ook moet je de gegevens filteren en verwerken tot bruikbare cijfers.

 Kennis van marketing

Je zal regelmatig vacatures moeten posten. Je moet dan ook weten hoe je een goede post maakt. Het belangrijkste hier is de markt kennen en weten waar je welke vacature plaatst. Soms zijn dat alleen maar vakbladen en soms is het een grote mediacampagne.

 Een recruiter is ook een verkoper

Als recruiter verkoop je een vacature aan de beste kandidaat. Vervolgens verkoop je ook de kandidaat aan je klant.

 We kunnen concluderen dat een recruiter bijzonder veel soft en hard skills moeten bezitten om precies en doordacht zijn taak te kunnen uitvoeren. Nee hoor, een job als recruiter is nooit saai. Teleurstellingen horen bij het vak, maar de juiste match maken en daarbij twee partijen van A naar BETER brengen is het mooiste dat er bestaat.