Hoe zit het bij jou?

Waar we voor Corona de reactie kregen “ik vind geen goeie mensen”, horen we nu bij veel bedrijven de reactie “we zetten alles even on hold”. Vandaag liggen véél aanwervingsdossiers op Intensive Care. Het vraagt een mentale oefening, maar het is beter om vooruit te kijken!

 Er zijn goeie redenen om niet alles on hold te zetten.

  • Als je voldoende vooruit kijkt, wil je wellicht je vacature nog ingevuld zien. Is er dan net vandaag niet extra tijd om te werken aan je aanwervingsefficiëntie? Een sollicitatiegesprek kan veilig via video en kost geen geld, enkel tijd. Net dit laatste is er nu extra, wellicht bij jou, maar ook bij de kandidaat.
  • Eens iedereen terug aan de slag is, zal overal een inhaalbeweging nodig zijn. Sollicitaties zullen niet de eerste prioriteit krijgen.
  • Vandaag is er met meer dan 1 miljoen mensen in tijdelijke technische werkloosheid net meer potentieel bij kandidaten. Werknemers die absoluut niet van plan waren om van functie te veranderen, kunnen plots op zoek moeten naar een baan.
  • Het is misschien nog vroeg, maar de Nationale Bank en het Planbureau voorspellen dat de negatieve effecten tijdelijk zijn en vooral geconcentreerd zullen zijn op de eerste twee kwartalen van 2020. Zij voorspellen dat de consumptie snel terug zal opleven. Dankzij de maatregelen is immers het reëel beschikbaar inkomen van de bevolking niet heel hard gedaald.
  • Tot slot, denk eens na wat je laat liggen als je niet aanwerft. Personeel wordt vaak gezien als een kost, maar, zou jij aanwerven als je geen toegevoegde waarde zag? Wij zien het anders, als je een vacature hebt, is de verwachting dan niet dat deze opbrengt en toegevoegde waarde brengt?

 Wat kan vandaag?

  • Er zijn gradaties. Aanwerven is verschillend van zoeken en interviewen. Belangrijk is dat je transparant bent. Wanneer wil/kan je schakelen? Doe je vandaag enkel interviews? Ga je tot een akkoord rond loonvoorstel en opstart, maar zonder gekende opstartdatum? Denk goed na over wat haalbaar is.
  • Gebruik zeker videoplatforms. Een live kennismaking is niet verboden, maar waarom het niet gewoon vanuit je kot doen? Video geeft in tegenstelling tot telefoon een goed face to face gevoel. Er is immers oogcontact. Verder zijn er veel goeie tools zoals Zoom.us, Skype, WhereBy,… Deze tools zijn heel toegankelijk. Een voorafgaande test is altijd interessant maar is er toch een kinderziekte, dan heeft een goeie kandidaat daar vandaag ook begrip voor.

 In welke situatie bevindt jouw bedrijf zich vandaag?

  • Werk je door op locatie? Wellicht is er dan helemaal geen probleem. Mogelijks heb je net extra business? Het is je in ieder geval gegund!
  • Werk je door op afstand? Afhankelijk van waar je je goed bij voelt kan aanwerven nu of op een later tijdstip. Enkele maanden geleden waren videosollicitaties not done. Intussen is dit de norm. Ook een opleiding kan perfect via video gebeuren. Met videotools met schermdeling en tools zoals TeamViewer is alles voorhanden voor een goede opleiding.
  • Werkt je bedrijf vandaag niet door en vind je vandaag de perfecte match, dan is een intentieovereenkomst met een akkoord over loon de beste mogelijkheid. Een startdatum garanderen zonder de vervolgveiligheidsmaatregelen te kennen is niet verstandig. Laat jouw toekomstige werknemer vandaag ook zeker geen ontslag nemen. Er is geen vergoeding voor wie zelf ontslag neemt en vervolgens toch niet kan starten.

 Toch nog dit…

We willen je met deze blog graag laten nadenken over je aanwervingsbeleid vandaag. Toch willen we je niet aanzetten tot onnodige risico’s. Jouw specifieke bedrijfsomstandigheden ken jij best.

Overleven en gezond blijven is vandaag het allerbelangrijkste.

Wij wensen je veel succes!

vanAnaarBETER is een selectiekantoor voor bedienden, van uitvoerend tot C-level. Wij ontlasten jou bij de aanwerving van allerlei profielen (administratief, commercieel, technisch, logistiek,… ), ook in specifieke nichesectoren. Wij zijn gevestigd in Dendermonde en werken in de driehoek Antwerpen, Gent, Brussel. Kunnen wij voor jou iets betekenen, contacteer ons dan gerust op 052 30 16 60 of via info@vananaarbeter.com (website: www.vananaarbeter.com)