Afleiding is er vandaag in overvloed, maar focus bespaart tijd. Hieronder hebben we 7 nuttige tips verzameld die wij graag met jou willen delen.

 

Tip 1: Maak elke dag een korte to-do list

Wanneer je ’s ochtends wakker wordt, maak dan meteen een to-do lijstje. Dit hoeft niet lang te duren, 5 minuten maximum. Schrijf alles op wat er in je opkomt: e-mails beantwoorden, telefoontjes plegen, boodschappen doen… Bij afloop van de korte brainstormsessie omcirkel je de 3 belangrijkste taken van die dag. Vervolgens schrijf je deze taken op een klein papiertje dat je in je broekzak kan stoppen. Doe het echt op papier, zo kan je niet afgeleid raken door je telefoon of door je computer! Kijk regelmatig naar het ingekorte lijstje en vink af wat je gedaan hebt.

 

Tip 2:  ‘Eat the frog first’

Het is misschien een beetje een rare titel voor deze tweede tip, maar hij is wel erg logisch. ‘Eat the frog first’ betekent in het Nederlands ‘eet de kikker als eerste op’. Dit wil eigenlijk zeggen dat je datgene waar je het meeste tegen opkijkt, als allereerste moet doen (niemand wil namelijk graag een kikker opeten). Het is psychologisch bewezen dat wanneer het vervelendste klusje uit de weg is, je je mentaal beter gaat voelen. Deze positieve boost is ook nuttig voor de rest van de dag!

 

Tip 3: Bepaal je missie voor die dag

Bedenk aan het begin van de dag: “wat ga ik vandaag doen?”, en hou je er ook echt aan. Dit persoonlijke doel kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld een dag met je gezin spenderen of een hele dag lang je telefoon niet aanraken. Door jezelf een doelstelling op te leggen, wordt het makkelijker om “ja” of “nee” tegen mensen te zeggen.

 

Tip 4: Maak minder beslissingen

Ken je Jeff Bezos, de man achter het bedrijf Amazon? Hij behoort tot één van de rijkste zaakvoerders in de wereld. Een strategie die hij persoonlijk toepast, is het niet maken van meer dan drie beslissingen per dag. Het maken van beslissingen kost onze hersenen heel veel energie. Daarom is het handig als je voor jezelf kan uitzoeken hoe jij het maken van beslissingen kan beperken tot een maximum van drie per dag.

   

Tip 5: Zet je meldingen uit

Voor veel mensen zijn hun telefoon, e-mails en sociale media hun grootste afleidingen. Wat je voor jezelf hieraan kan doen, is al je meldingen uitzetten. Spreek met je vrienden en familie af dat je enkel telefonisch te bereiken bent en ook alleen voor dringende zaken. Vervolgens kan je zelf je tijdstip plannen om andere berichten en mails te beantwoorden.

 

Tip 6: Gebruik een hoofdtelefoon

Aan deze tip heb je misschien nog niet gedacht, maar het gebruiken van een hoofdtelefoon kan heel wat voordelen hebben. Zo zullen mensen minder geneigd zijn om je te storen wanneer je een hoofdtelefoon ophebt. Ook zorgt het ervoor dat je geen achtergrondgeluid meer opvangt, zoals gebabbel van collega’s of geluiden buiten. Als je ervoor kiest om naar muziek te luisteren, kies dan voor iets rustigs zonder songtekst. Wanneer er niet gezongen wordt, heb je ook niet de neiging om je op de tekst te gaan concentreren. Onze luistertip: binaural beats.

 

Tip 7: Sporten

Als laatste tip staat een portie beweging op het menu. Je hoeft helemaal niet een fitness-sessie van drie uur in te plannen, slechts 15 minuutjes volstaan al. Onderzoek wijst namelijk uit dat je sneller taken afmaakt als je daarvoor hebt gesport. Even lopen, fietsen of wandelen is al voldoende om van de voordelen te genieten!

 

En? Welke tips ga jij toepassen? Wij wensen je in ieder geval veel extra vrije tijd door meer focus toe. Succes!

 

Alle tips uit dit blogartikel komen uit: The Mindset Mentor – 7 Keys To Be More Focused, Podcast. 16 oktober 2020. Beluisterd op: www.spotify.com.