Het succes van je bedrijf staat of valt met de juiste mensen. En met een succesvolle aanwerving sta je al direct met 1-0 voor.

Maar hoe pak je zoiets aan? Wat zijn nu de belangrijkste pijlers van een succesvolle recruitment, en hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen aantrekt, mensen die op de lange termijn jouw bedrijf helpen groeien?

Wij helpen je daar graag bij met onze tips:

 

1. Laat je beste zelf zien! 

Jij weet als geen ander waarom talentvolle mensen jouw bedrijf moeten kiezen. Maar ga er niet blind vanuit dat anderen dat ook zo goed zien. Laat zien wat je in huis hebt!

Wat maakt van jou de ultieme werkgever? Hebben jullie een flexibel keuzepakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden? Is er extra veel aandacht voor een goede balans tussen werk en privé? Zorg dat toptalent weet waarom ze voor jou moeten kiezen!

 

2. Eerlijk duurt het langst 

En zeker in de wereld van recruitment. Zorg dat je eventuele kandidaten een eerlijk en helder beeld hebben van je bedrijf. Geef aan wat hun toekomstmogelijkheden zijn, en wees daarin goudeerlijk. En voorkom daarmee dat je kandidaat al binnen een maand gedesillusioneerd vertrekt en jij weer terug bij af bent.

Ook als je bedrijf door een moeilijke periode gaat, kun je nog veel winst halen uit deze tip. Niets is zo goed voor de teamspirit als gezamenlijk de schouders eronder zetten en weten dat dit gewaardeerd wordt.

 

3. Bepaal wat je nodig hebt 

Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Heb je een duidelijk beeld van wat je nodig hebt? En is het door jou opgestelde profiel gericht op de korte, of op de lange termijn?

Zorg dat je nieuwe sterspeler zich niet alleen op de korte termijn op een uitdaging kan storten, maar ook op de lange termijn nog kan doorgroeien.

Als je acute problemen hebt, dan zou je eens kunnen nadenken over het inhuren van een expert. Deze zwaargewichten zijn uiteindelijk, door hun enorme kennis en ervaring uit verschillende omgevingen, hun hogere tarieven dubbel en dwars waard.

Parallel hieraan kun je een veelbelovende kandidaat aanwerven die nog niet volledig alle skills beheerst, maar wel de juiste mindset heeft. Zie de volgende tip voor meer informatie hierover.

 

4. De referentiecheck

Heeft je kandidaat referenties gegeven? Neem dan een paar minuten de tijd om eens met deze mensen te praten. Ondersteunen ze jouw beeld van de kandidaat?

Ken je zelf mensen die met je kandidaat gewerkt hebben, neem dan eens op een casual wijze contact met ze op. Maak het vooral niet te zwaar; uiteindelijk moet je toch zelf beoordelen of een kandidaat binnen je team zal passen.

 

5. Werf op karakter, train op vaardigheden

Experts zijn het erover eens; aanwerven voor de lange termijn biedt je bedrijf stabiliteit en een goede, sterke bedrijfscultuur. De volgende tip is dan een logisch gevolg.

Focus je bij het recruitmentproces meer op karakter en talenten, en minder op kennis en vaardigheden. Ben je trots op jullie mensgerichte, innovatieve bedrijfscultuur? Dan is het op de lange termijn verstandig om te kiezen voor een kandidaat met precies die kwaliteiten, zelfs al heeft hij of zij nog niet alle vaardigheden onder de knie. Het is nu eenmaal veel gemakkelijker om een nieuw softwarepakket aan te leren, dan om je mindset te veranderen.

 

6. Een transparant en gestroomlijnd proces 

In de huidige recruitmentmarkt is de concurrentie om de beste talenten groot. Je kunt je het niet meer veroorloven om je kandidaten te ‘ghosten’, of je recruitment traject oneindig te laten voortduren.

Een transparant en gestroomlijnd proces zorgt voor duidelijkheid voor iedereen, zowel intern in je bedrijf, als onder de kandidaten. En vergeet daarbij ook niet om trajecten correct en respectvol af te sluiten, óók als de kandidaat het niet geworden is.

Voor elke nieuwe werknemer zijn er altijd meer afgewezen kandidaten, en ook deze kandidaten hebben invloed op je werkgeversmerk, en vaak zelfs op de door jou geleverde diensten en/of producten. Je weet nooit waar zo iemand uiteindelijk belandt.

 

7. Wie pinda’s betaalt, krijgt aapjes 

Niemand blijft alleen vanwege het salaris, maar het tegendeel is wel het geval. Voor het merendeel van de kandidaten is de beloning een belangrijke factor bij het overwegen van een nieuwe werkgever, of om te vertrekken bij de huidige werkgever. Een goede kandidaat kent zijn of haar waarde, zorg dat jij die ook kent en toont!

 

Besteed je het aanwervingsproces liever uit? Wij kunnen je daar ook bij ondersteunen. Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we elkaar beter kunnen leren kennen!