Je bent net afgestudeerd en kan bijna niet wachten om de arbeidsmarkt te betreden. Maar hoe kom je er nu achter welke job bij je past?

Om uit te vinden hoe jouw droomjob eruitziet, moet je het antwoord vinden op de volgende vragen:

’Wat voor soort werk past bij mijn persoonlijkheid?’’

‘’Beschik ik over de juiste competenties voor dit werk?’’

‘’Is er voldoende vraag naar dit werk?’’

 

Start met een beroepskeuzetest

Een veelgebruikt middel om een idee te krijgen welk type job bij je past, is het doen van een online beroepskeuzetest. Een dergelijke test houdt rekening met jouw persoonlijkheid, interesses, competenties en talenten. In een tiental minuten beantwoord je een groot aantal vragen, waarna een overzicht tevoorschijn komt met de beroepen en sectoren die goed aansluiten op de door jou gegeven antwoorden.

 

Om een beeld te krijgen in hoeverre deze beroepen of jobs goed passen bij wie je bent, is het handig een persoonlijkheidstest uit te voeren. Deze testen worden vaak gebruikt door potentiële werkgevers in het selectieproces, maar je kunt een persoonlijkheidstest ook op eigen initiatief uitvoeren om inzicht te verwerven in jouw persoonlijkheidskenmerken. Deze zijn namelijk heel relevant voor het werk dat bij je past en waar je energie van krijgt. Als je bijvoorbeeld verlegen van aard bent, zul je niet gelukkig worden in een functie waarin je veel presentaties moet houden of vergaderen. En een extraverte kandidaat zal snel uitgekeken zijn op een functie ‘achter de schermen’, bijvoorbeeld als archiefmedewerker of laborant.

 

Ontdek je competenties

Als je hebt uitgevonden welk beroep of job goed past bij je persoonlijkheid past, is het vervolgens zaak om te bepalen of je de juiste competenties in huis hebt. En zo niet, of je jezelf de ontbrekende  vakspecifieke competentie eigen kunt maken door bijvoorbeeld een cursus te volgen. Om erachter te komen welke competenties je precies bezit, kun je een competentietest uitvoeren. Op internet vind je talrijke voorbeelden op dit gebied.

Wanneer je een job hebt gevonden die past bij je persoonlijkheid en waarvan de functievereisten aansluiten op jouw competenties, blijft er nog één vraag over, namelijk of er voldoende vacatures op dit gebied worden aangeboden op de arbeidsmarkt.

Deels heb je zelf invloed op het antwoord op deze vraag. Ben jij bijvoorbeeld bereid of in staat om te verhuizen? Kun je jezelf ook vinden in een fulltime- of parttimejob? Hoe flexibeler je hierin bent, hoe groter de kans dat jouw droomjob werkelijkheid wordt.

Maar het kan ook zo zijn dat dit werk verdwijnt door omstandigheden waarop je geen invloed hebt. Jouw droomjob is bijvoorbeeld verplaatst naar het buitenland of verdwijnt als gevolg van automatisering. In dit geval zul je weer op zoek moeten gaan naar een nieuwe job die goed past bij jouw persoonlijkheid en competenties.

 

Hoe kan VanAnaarBeter je daarbij helpen? 

Kandidaten met zorg en veel persoonlijke aandacht begeleiden naar een job. Daar zijn wij goed in. Aan de hand van jouw wensen, kennis en ervaring, gaan wij samen met jou op zoek naar de job die jou op het lijf geschreven staat. En jouw werkgeluk bezorgt. Nieuwsgierig geworden naar wat wij voor jou kunnen doen? Plan een videochat, bel ons of kom langs in ons jobstation!