In 2020 is de ‘war for talent’ nog steeds actueel. Het maakt niet uit welke voorspellingen je leest, mensen staan nog steeds centraal. Talent aantrekken en behouden in een concurrerende arbeidsmarkt zal blijven toenemen, ongeacht de automatisering en Artificial Intelligence.  Het uitstralen van een positief en aantrekkelijke cultuur binnen de onderneming is niet nieuw, maar het is nog nooit zo belangrijk geweest.

Ondernemingen moeten zorgen voor een aantrekkelijk imago. Op deze manier is aantrekken van nieuwe, potentiële kandidaten makkelijker. In de loop van de jaren is het duidelijk geworden wie de war for talent gewonnen heeft: de kandidaat. Het woord ‘kandidaat’ wordt minder en minder gebruikt omdat het een ondergeschikte en ongelijkwaardige verhouding heeft. Eigenlijk is de werkgever nu de kandidaat terwijl het vroeger anders was.

Wat kan je doen om toch mee de strijd aan te gaan in de ‘war for talent’?

 Zet bedrijfscultuur op de eerste plaats

De beste manier om iets populair te maken is door er veel over te praten. Tijdens elke meeting kan men beginnen met een vraag over de cultuur binnen het bedrijf, aanwerving of behoud van werknemers. Op deze manier wordt het belang ervan geïllustreerd en blijft het voor iedereen ‘top of mind’.

  Zorg voor een goed werkgeversimago

Een groot aantal werkzoekenden zoeken eerst het bedrijf op voordat ze effectief op gesprek willen. Het opbouwen van een goed imago van een werkgever is belangrijk om mensen aan te trekken. Naast uw website, sociale media- en professionele netwerken kan je je ook richten op beoordelingen van derden, getuigenissen van werknemers of certificaten. Zorg ervoor dat je de waarden van uw organisatie definieert zodat de nieuwe kandidaten weten dat uw organisatie een goede werkgever is en een geweldige plek om te werken.

  Geef voorrang aan opleiding i.p.v. werving

Artificial Intelligence en automatisering is vandaag in elk bedrijf te vinden. Het begint met het creëren van een cultuur van voortdurend leren en veranderen. Mensen die al te werk gesteld worden in het bedrijf, hebben hoge verwachtingen van continu leren en ontwikkeling. Bedrijven die hiermee rekening houden, zullen sneller de juiste kandidaten aantrekken, vinden en aan boord houden.

  Focus op persoonlijke ‘soft skills’ van de kandidaat

Soft-skills reiken verder en vertellen je pas echt of er een match tussen jouw bedrijf en de kandidaat is. Technische vaardigheden kan je aanleren. Wie zal het meest gemotiveerd zijn voor jouw vacature op lange termijn? Een sollicitant die het werk al jaren deed en vandaag (mogelijks omwille van centen) voor jouw bedrijf kiest, of een sollicitant met de juiste persoonlijke skills en een sterke motivatie om te groeien en nieuwe technische skills aan te leren?

  Versterk je zoektocht

Maak gebruik van werving- en selectiekantoren om de juiste kandidaat te vinden. Tegenwoordig zijn werving- en selectiekantoren ook grotendeels headhunters doordat ze specifiek zoeken naar de juiste profielen voor de job. Betrek ook zeker je personeel. Zij blijven de beste recruiters omdat ze vertrouwd zijn met het bedrijf en weten welke talenten ze specifiek nodig hebben voor de functie die moet ingevuld worden.

  Wees niet bang voor flexibiliteit

Flexibiliteit en de kans om thuis te werken blijven de grootste drijfveren voor mensen die een nieuwe baan zoeken. We gaan van handwerk naar kenniswerk. Samenwerken helpt om vertrouwen op te bouwen en geeft een bepaalde structuur in het bedrijf. De meeste werknemers vinden het evenwicht tussen thuiswerk en op kantoor een ideale werkverhouding.

 

Als je rekening houdt met deze 6 stappen, kan je mee strijden in de ‘war for talent’. Succes!