De reden van vertrek bij je vorige werkgever is een terugkerend onderwerp tijdens een sollicitatiegesprek. En hoe formuleer je een negatieve reden van vertrek? Een oplettende luisteraar kan uit jouw antwoord en lichaamstaal afleiden wat jouw interesses zijn, hoe jouw werkervaring bij dat bedrijf was, welke persoonseigenschappen je bezit en zoveel meer.

Het antwoord dat jij geeft op deze vraag geeft de werkgever een beeld over jouw fit met de organisatie.

4 vereisten voor een goed antwoord

Hou rekening met de volgende punten als je de reden van vertrek op een correcte manier formuleert.

 Vermijd negativisme

Zorg ervoor dat je nooit negatief gaat praten over je vorige werkgever of collega’s. Roddelen is een slechte eigenschap die nieuwe werkgevers niet appreciëren. Positivisme is een belangrijk punt voor de werksfeer in de toekomst. Werkgevers houden hier rekening mee omdat ze een nieuwe werknemer zoeken voor een lange periode. Deze persoon moet dan ook positief ingesteld zijn. Dit alles kan een werkgever afleiden uit een gesprek over de reden van vertrek. Vermijd dus negativisme en focus op het positieve in de toekomst.

 

 Antwoord in lijn met de functie

Probeer te verklaren waarom je vorige werk niet voldoende was voor jou. Leg uit waarom het bedrijf waarvoor je nu solliciteert wel voldoet aan jouw wensen. Als dit niet klopt, moet je je zoektocht verder zetten want dan heeft dit bedrijf jou niets te bieden.

 

 Lieg niet

Vertel geen leugens over je vertrek bij je vorige werkgever. Hou er rekening mee dat er een referentieafname zal gebeuren bij je vorige werkgever. Door de situatie te verbloemen en te liegen over je vertrek zet je het vertrouwen met je nieuwe werkgever al op het spel.

 

 Leg de nadruk op je intrinsieke motivatie

Maak gebruik van je passie en interesses. Wees blij en antwoord eerlijk. Werkgevers vinden dit een belangrijk aspect. Op deze manier laat je duidelijk merken dat je je passie volgt en niet streeft naar een hoger salaris.

 

Bereid je voor en pak je cv erbij. Formuleer per werkgever de reden van vertrek. Wees positief, lieg niet, leg je focus vooral naar je toekomst en vergeet jezelf niet te verkopen door je positieve punten in de kijker te zetten. Succes, you can do this!