Voor iedereen die al eens een zoektocht naar werk opgestart heeft, zal volgende bekend in de oren klinken. “Ik hoop dat ik niet te laat kom!”, “Wat voor vragen zal ik krijgen?” maar misschien ook gedachten als “Hopelijk vinden ze mij goed genoeg!”, “Ik hoop dat ze mij enkel op basis van mijn competenties beoordelen.”.

Het is niet onmogelijk om je voor te stellen dat dit voor veel mensen geen eenvoudig proces is. Alsof het niet moeilijk genoeg is om op dié stoel te zitten én het beste beeld van jezelf voor te schotelen…weet je ook niet goed wat de persoon rechtover jou nou eigenlijk denkt.

Je krijgt soms standaard vragen voorgeschoteld op basis van je CV en op het einde van het gesprek kan je met een zuur gevoel achterblijven (en misschien een hemd dat je kan uitwringen). Als je dan het gevoel hebt dat je je potentieel niet volledig in kaart hebt kunnen brengen…begrijpen we jou volledig.

Vooroordelen heeft iedereen én ze hebben zeker een nuttige functie. “Categorisatie beschermt ons eigenlijk tegen alles wat onze kans op overleven bedreigt.” (Perez, 2013)

Wanneer vooroordelen onze beoordelingen hard beïnvloeden staan we mogelijks voor een aantal uitdagingen. In een verder stadium kan dit zelfs leiden tot discriminatie. “Discriminatie op de arbeidsmarkt kan op elk moment van het arbeidsproces voorkomen: bij de aanwerving, tijdens de uitvoering van het arbeidscontract of bij het beëindigen ervan.” (UNIA)

De vooroordelen kunnen gebaseerd zijn op leeftijd, gender, etniciteit etc. Door altijd toe te geven aan onze vooroordelen worden we mogelijks slaven van onze eigen gedachten. Hoeveel gemiste kansen zouden er zijn moest je altijd toegeven aan je eerste indruk?

We hoeven de realiteit niet te verbloemen. Het is misschien tijd om te oogsten wat we zelf zaaien. Durf eens verder dan de CV kijken zou ik zeggen tegen mezelf en mijn mede-recruiters in onze sector!

Als recruiters is het onze taak om tegen onze eigen vooroordelen te vechten en jezelf de vraag te stellen: “Wie zit hier nu werkelijk voor mij?” en “Hoe kan ik deze persoon naar meer (werk)geluk helpen?” Vaak vergeten we dat iedere persoon een verleden heeft en dit de persoon vormt tot wie hij/zij vandaag is.

Aan de (toekomstige) kandidaten zou ik zeggen; wees niet bang om zelf vragen te stellen en feedback te geven! Iedereen heeft baat bij feedback ongeacht ervaring, leeftijd of positie. Iedereen met oog op groei zal dit positief ontvangen.

Niet elke vacature kan ingevuld worden door elke kandidaat. Gelukkig maar ook. Wat is leuker of spannender dan dat iedere persoon ergens meer in uitblinkt dan de andere. Wij hebben allemaal een gave en soms weten we niet goed wat het is. Bij vanAnaarBETER is de juiste match vinden tussen kandidaat en functie onze missie! Kwaliteit gaat boven kwantiteit. Altijd.

 

Rim Zein

Recruiter – vanAnaarBETER

 

Perez, N. (2013, 21 mei). Vooroordelen: zonder zouden we sterven! Geraadpleegd op 24 november 2019, van https://www.scientias.nl/vooroordelen-de-mens-kan-niet-zonder/

UNIA. (z.d.). Werk. Geraadpleegd op 24 november 2019, van https://www.unia.be/nl/actiedomeinen/werk

Angst bij solliciteren. (z.d.). [Illustratie]. Geraadpleegd van http://www.werkbladmagazine.nl/sites/default/files/imagecache/article/images/angst-solliciteren.jpg