In een sollicitatiegesprek gaat een recruiter of potentiële werkgever altijd in op de competenties die gevraagd worden voor de aangeboden functie. Maar al bij het opstellen van je cv en het schrijven van je sollicitatiebrief is het verstandig jouw competenties te benadrukken. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat je een goed inzicht hebt in de competenties waar jij in uitblinkt. Maar hoe kom je er nu eigenlijk achter waar je heel goed of bekwaam in bent? 

 

Hoe vind je jouw competenties

Laten we eerst ingaan op wat competenties precies zijn. Competenties zijn een combinatie van opgedane kennis, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten. Ze stellen je in staat om een handeling bekwaam uit te voeren in een specifieke situatie. Als je daarbij ook talent blijkt te hebben voor een bepaalde competentie, zul je zien dat het ontwikkelen van die competentie je gemakkelijker afgaat dan bij competenties die je nieuw aanleert of waar je minder aanleg voor hebt.      

Om je een beter beeld te geven, noemen we hieronder een aantal competenties, ingedeeld in een viertal categorieën: 

Bestuurlijk-organisatorische competenties: leidinggeven, plannen en organiseren, ondernemen

Sociaal- communicatieve competenties: samenwerken, sterke communicatieve vaardigheden

Cognitieve competenties: analytisch vermogen, creativiteit 

Taakgerichte competenties: Initiatief nemen, inzet, flexibiliteit

 

Competenties leer je eigenlijk overal: thuis, op school, op het werk. Tijdens verschillende situaties kom je erachter waar je wel en niet goed in bent. Word je jaar op jaar benoemd tot klassenvertegenwoordiger? Dan behoren ‘inspireren en coachen’ waarschijnlijk tot jouw competenties. Vind je het prettig om te werken volgens een strak schema? Dan ben je waarschijnlijk een kei in ‘plannen en organiseren’. Ga dus na welke verschillende rollen je met verve vervult en check welke competenties hierbij horen. Om erachter te komen welke competenties je bezit, kun je ook aan vrienden, familie of collega’s vragen waar je volgens hen goed in bent. Je vraagt op deze manier feedback over jouw functioneren. De kans is groot dat zij iets benoemen, waar jij niet meteen aan hebt gedacht. Misschien ben jij gefocust op het opsporen van competenties die je hebt opgedaan in het werk. Maar denken zij aan competenties die je hebt opgedaan tijdens het beoefenen van je hobby of in de studentenvereniging waarin je actief was tijdens je studie. Tot slot bestaan er diverse testen, fysiek en online, die je kunt doen om uit te vinden welke competenties je bezit.

 

Hoe speel je jouw competenties optimaal uit?

Om jouw competenties optimaal uit te spelen in een sollicitatie, is het zaak ze allereerst een prominente plaats te geven op je cv. Je kunt ze ook verwerken in je profielschets. Haak in je motivatiebrief in op de competenties die worden genoemd in de vacaturetekst. Zo past de competentie ‘leidinggeven’ voornamelijk bij leidinggevende functies en kun je de competentie ‘sterke communicatieve vaardigheden’ extra belichten als je solliciteert als receptioniste. 

Zorg er vervolgens voor dat je in je motivatiebrief ook concrete voorbeelden geeft waaruit blijkt dat je een specifieke competentie ook echt beheerst. Ook in het sollicitatiegesprek zal de recruiter je vragen om toe te lichten hoe jij je bepaalde competenties hebt eigengemaakt. Hoe beter je hierin slaagt, hoe groter de kans dat jij wordt geselecteerd voor de felbegeerde functie!

VanAnaarBeter staat voor je klaar om je van A tot Z te begeleiden in het sollicitatieproces. We bieden je de helpende hand in het zoeken naar de job die jou op het lijf geschreven staat, en stomen je aan het einde van het sollicitatieproces klaar voor de ‘big day’ van het sollicitatiegesprek. Meer weten? Contacteer ons en we vertellen je alles over onze persoonlijke aanpak en filosofie.