Gefeliciteerd! Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Je bent superblij, want zowel de aangeboden functie als het bedrijf spreken je aan. Maar nu is de vraag: ‘’Hoe ga je je goed op het sollicitatiegesprek voorbereiden?’’ Een ding staat vast: een goed sollicitatiegesprek begint bij een goede voorbereiding. Hieronder geven we je een aantal tips om bij je sollicitatie niets aan het toeval over te laten. 

Bereid een korte introductie voor

Vaak word je aan het begin van het sollicitatiegesprek gevraagd iets over jezelf te vertellen. Vertel dan in een paar minuten wie je bent en waarom je geschikt bent voor de functie. In deze korte introductie koppel je jouw competenties en vaardigheden aan de functie-eisen van de vacature. Let erop kalm en duidelijk te spreken en goed te articuleren. Houd ook je lichaamstaal in de gaten: recht je rug en probeer een kalme en zelfverzekerde indruk te maken. Deze eerste indruk is erg belangrijk. Bij het voorbereiden van het sollicitatiegesprek is het handig je partner of een goede vriend te vragen in de huid van de recruiter te kruipen en het gesprek voor je sollicitatie thuis te oefenen. Vergeet op de dag van het echte sollicitatiegesprek niet om bij binnenkomst een stevige handdruk te geven aan je gesprekspartner!

In maatpak op sollicitatiegesprek? Tips voor de beste presentatie

Weet wie je potentiële werkgever is

Verdiep je in het bedrijf, de bedrijfsactiviteiten en de sectoren waarin het actief is. Houd het niet bij de in de vacaturetekst gegeven bedrijfsinformatie en probeer bijvoorbeeld op de website van het bedrijf meer te weten te komen over de bedrijfscultuur, visie, groeiplannen en ontwikkelingen binnen het bedrijf. Dit stelt je in staat goed in te spelen op vragen die je hierover worden gesteld. En, het allerbelangrijkst, jouw gesprekpartner uit te leggen waarom jij goed past bij het bedrijf en hoe jij kunt bijdragen aan haar groeiambitie.

Weet wat de functie-eisen zijn

Lees thuis de vacaturetekst nog eens door. Hierin staan alle functievereisten en naar wat voor kandidaat het bedrijf op zoek is. Bepaal welke vaardigheden en competenties van jou goed aansluiten op de functie-eisen en probeer concrete voorbeelden uit jouw werkervaring te bedenken waarmee je je gesprekspartner kunt overtuigen dat je over de gewenste vaardigheden beschikt. En vergeet niet: ‘het schaap met vijf poten’ bestaat niet; ook een werkgever verwacht niet dat je aan alle functie-eisen voldoet; wees hier dan ook eerlijk over.

Match je kleding

Voor een sollicitatiegesprek bij een reclamebureau of een hippe start-up moet je wellicht iets anders aantrekken dan bij een sollicitatie bij een bank of verzekeringsmaatschappij. De kleding die je draagt zegt iets over jou als persoon, zorg er dan ook voor jouw kleding af te stemmen op het bedrijf. Een kijkje op de website van het bedrijf geeft je een goed beeld van de do’s en dont’s op kledinggebied.

Bereid je voor op lastige vragen 

Recruiters hebben steevast een aantal vragen voor je klaarliggen om je uit de tent te lokken. Zo wordt altijd gevraagd naar je sterke en zwakke punten. Zorg dat je ook je zwakke punten kent en probeer ze om te buigen naar iets positiefs. Maak thuis een lijstje van mogelijke ‘lastige’ vragen en jouw antwoorden hierop. Denk hierbij aan vragen over mogelijke hiaten in je opleiding of cv en vragen over jouw loopbaanwensen en ambities op middellange termijn.  

Bereid zelf ook vragen voor

Door zelf ook gerichte vragen te stellen, laat je je gesprekspartner zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Tevens kom je er hierdoor ook achter of het bedrijf ook bij jou past. Het moet uiteindelijk van beide kanten klikken!  VanAnaarBeter heeft veel kennis opgebouwd over de Belgische arbeidsmarkt. We helpen je graag om de juiste job te vinden voor jou. Dat kunnen we natuurlijk alleen als we je iets beter leren kennen. Aarzel niet langer en neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. Of neem eerst een kijkje in de vacatures op onze website.   Wist je dat je bij ons een eerste oefening kan maken om te leren solliciteren in een omgeving waar fouten maken mag? Je bent altijd welkom!