Ik klaag niet graag, maar wil vandaag graag even mijn frustratie en boosheid kwijt. Ben jij mijn luisterend oor?

Wij zijn een werving- en selectiekantoor en vandaag werken wij op “no cure no pay” basis. We vinden dit een top-systeem:

 • Onze klant betaalt enkel wanneer wij onze dienst tot een goed einde brengen. We ontlasten maximaal in de totale procedure. Zijn we samen met de kandidaat overtuigd van een match met jouw bedrijf dan wordt deze kandidaat enkel bij jou voorgesteld. We zetten onze klanten niet onderling in competitie.
 • We vinden dit ideaal voor onze kandidaat met wie we een ruim vacature-aanbod kunnen bespreken om vervolgens samen te bekijken welke vacature best bij hem/haar past om daar een procedure te starten. Een goede sollicitatie vraagt tijd en focus. Je kan je pijlen best in de juiste richting schieten.
 • We vinden dit top voor ons. Dit systeem houdt ons scherp om zo snel mogelijk de beste match tussen een kandidaat en een bedrijf te maken en beide partijen naar een win-win-situatie te brengen.

Helaas stellen we regelmatig vast, niet iedereen streeft dezelfde kwaliteit na.

 • Sommige kantoren worden gestuurd door kwantiteit in plaats van kwaliteit. Zo krijgen wij als werving- en selectiepartner wekelijks voorstellingen van de ideale kandidaat voor een vacature bij onze klant in onze mailbox. Onze concullega neemt niet eens de tijd om te zien dat jouw cv naar een ander selectiebureau gaat.
 • Kandidaten worden voorgesteld bij bedrijven die ze niet kennen. Erger zelfs, de recruiter kent het bedrijf (laat staan de bedrijfscultuur) amper want er wordt rondgestuurd in het wild, zelfs zonder overeenkomst.
 •  Als bedrijf krijg je geen kwalitatieve voorstelling met pro’s, contra’s, loonverwachtingen,… Een goed cv wordt naar een massa bedrijven gestuurd. Aangezien alle bedrijven op zoek zijn naar goed personeel wordt gerekend op lucky shots. Hoe zit het met de essentie van onze job om bedrijven te ontlasten in hun zoektocht? Wat is jouw waarde als klant bij een selectiekantoor als jouw ideale kandidaat ook de ideale kandidaat is voor een hoop andere klanten van het selectiedossier. De slaagkans is relatief klein in vergelijking met de tijd die je investeert in deze kandidaten.
 • Recent hadden we een dossier waarbij we een telefonisch gesprek hadden met een kandidate over een functie bij bedrijf X. Dit gesprek was positief, een afspraak ter plekke bij ons op kantoor kon voor de kandidaat pas 2 dagen later. De dag nadien wordt dezelfde kandidate gebeld door een ander kantoor voor dezelfde functie. De kandidaat vertelt dat ze voor deze functie reeds in een sollicitatieprocedure zit. De recruiter vertelt doodleuk dat langskomen niet nodig is, zij ging ervoor zorgen dat de kandidate niet meer bij vanAnaarBETER langs moest, maar rechtstreeks naar bedrijf X kon zonder deftige screening.

Tja, je voelt het, ik ben gefrustreerd.

Als iedereen zomaar aanvaardt om op deze manier verder te werken:

 • dan worden HR-managers en zaakvoerders extra belast door zogenaamde selectiebureaus in plaats van ontlast.
 • dan wordt jouw naam als kandidaat genoemd bij verschillende bedrijven waarvan je zelfs het bestaan niet weet en waar je mogelijks vandaag ook absoluut niet wil gaan werken. Toch zullen deze ook jouw aandacht vragen want geef het geen aandacht en jij komt in een slecht daglicht.
 • dan zoek ik een nieuwe job. Vandaag wordt kwalitatief werk geleverd door mij en mijn collega’s dat niet vergoed wordt omwille van maffiapraktijken in de sector.

Dat laatste meen ik niet, kandidaten en bedrijven matchen is de mooiste job die er bestaat, maar de sector is écht wel toe aan professionalisering en jij kan helpen.

HOE KAN JIJ HELPEN?

 • Ben je werkgever? We begrijpen jouw zorg om de beste kandidaat bij jou te krijgen. Eerst is eerst is in de no-cure-no-pay-business een correct principe, maar dan wel enkel voor partners die het serieus menen. Als je als werkgever toestaat om fees te betalen aan zogenaamde selectiebureaus waarmee je geen overeenkomst hebt of waarmee je wel een overeenkomst hebt maar die cv’s doorsturen zonder correcte screening, zodat je zelf het werk nog moet doen, dan kan ik jou garanderen dat de kwaliteit nog verder zal achteruit gaan.
 • Ben je op zoek naar werk? Aanvaard niet dat je cv willekeurig rondgestuurd wordt naar bedrijven zonder jouw goedkeuring. Vandaag is veel te doen rond GDPR en deze werkwijze kan dan GDPR-proef zijn, ik vind het een serieuze inbreuk op jouw privacy die bovendien voor jou imago-schade kan berokkenen. Aanvaard dit dus niet en geef dit ook duidelijk aan.

Mogen we op jou rekenen?

Samen sterk tegen malafide spelers en voor kwaliteit!

Eerlijk of oneerlijk? Kwaliteit of kwantiteit? Wat kies jij? Laat het me gerust weten en deel gerust ook mijn bezorgdheid. 

Anja – 0475 54 49 52