Als je in juni afstudeerde kan je als jobstudent werken tot eind september. Maar is dit interessant?
Of is het interessanter om onmiddellijk uit te kijken naar vast werk?

We helpen graag een misverstand uit de wereld.

Als jobstudent betaal je geen belastingen?

In de praktijk is dit zo, maar de enige reden is dat je, net als elke andere werknemer van een bedrijf, eerst een belastingvrije som geniet (voor inkomsten 2022 is een bruto inkomen van € 13.243 vrijgesteld). Pas als je meer verdient kom je aan de belastbare schijven en wordt je inkomen belast.

Kies je onmiddellijk voor “vast werk” na het afstuderen dan geniet je exact dezelfde belastingvrije som. De tarieven als je meer gaat verdienen zijn ook identiek. Mogelijks berekent je toekomstige werkgever een te hoog voorschot voor jouw belasting. In dat geval zal je na de aangifte een teruggave krijgen van de fiscus.

Onmiddellijk vast werk of de combinatie met eerst een studentenjob zal bij hetzelfde brutoloon hetzelfde nettoloon opleveren (na afrekening van de fiscus)?

Neen, dit klopt ook niet helemaal. Als student is de sociale bijdrage lager. Je betaalt slechts 2,71% solidariteitsbijdrage. Bij een gewone job is dit normaal 13,07%.

Je betaalt als student minder sociale bijdragen, maar je bouwt ook nog geen sociale rechten op.

Er is dus verschil maar het verschil is niet zo groot als velen denken.

    Wat kies ik nu?

    Dat is persoonlijk. Beide opties hebben voor- en nadelen. Een studentenjob is flexibel. Een vaste job biedt je meer zekerheid en je bouwt al sociale rechten op.

    Misschien is eerst vakantie ook een leuke keuze?

    Anyway, proficiat met je diploma &… contacteer ons gerust als je hulp kan gebruiken bij de zoektocht naar je eerste job.