Succes in je business start met goede mensen. Goede aanwervingen zijn cruciaal voor je toekomst.

Een slechte aanwerving is niet alleen zonde van de verloren tijd en energie, maar zorgt vaak ook onmiddellijk voor een achterstand in je groeiplannen.

 

Mogen wij je helpen met deze tips?

1. Verkoop jezelf!

Ongetwijfeld ben je een goede werkgever, maar vertel dit zeker ook!

Wat zijn jouw troeven? Waarom zou het beste talent naar jouw bedrijf komen? Streven jullie een goede werk- privébalans na, is er een goed werkend retentiebeleid, maakt flexibiliteit jou uniek… Bekijk jouw sterke punten als werkgever en maak deze wereldkundig.

2. Be honest

Geef een juist en eerlijk toekomstperspectief. Kampt jouw bedrijf vandaag met moeilijkheden, maar liggen er plannen klaar om de uitdagingen aan te pakken en een succes te bouwen, vertel hier dan eerlijk over. Je hebt in dat geval iemand nodig die mee in de uitdaging gelooft en deze mee aangaat. Moeilijkheden verbergen heeft dan ook geen zin.

3. De referentiecheck

Praat zeker eens met één of meerdere personen die reeds hebben samengewerkt met de kandidaat.

Op die manier krijg je vaak een goed beeld van de kandidaat vanuit een andere invalshoek. Probeer er een vlot en ontspannen gesprek van te maken door te starten met enkele eenvoudige vragen. Als je merkt dat het gesprek goed op gang is, kan je overschakelen naar de specifiekere onderwerpen.

Je hebt niets te verliezen. Wordt jouw indruk van de kandidaat bevestigd? Dan weet je dat je de juiste keuze maakt. Zijn er toch bepaalde twijfels ontstaan? Aarzel dan niet om hierover met de kandidaat in gesprek te gaan.

4. Weet wat je wil

Denk goed na over je behoefte. Welk profiel is nodig op korte termijn, wat verwacht je op langere termijn.

Een valkuil is dat bedrijven vaak overgekwalificeerd personeel aanwerven omdat er heel wat te stroomlijnen is in de organisatie. Na het optimalisatietraject blijft deze medewerker dan zonder veel uitdaging achter. In zo een geval is het zinvol om eens na te denken of een optimalisatietraject met een expert en nadien een lager profiel geen betere oplossing is.

Er zijn verschillende soorten oplossingen op de markt: korte termijn versus lange termijn, voltijds versus deeltijds, interim, vast dienstverband, freelance,… Het is aan jou om de juiste keuze te maken.

5. De juiste vragen

Motivatie is alles. Zoek naar kandidaten die gemotiveerd worden door jouw doelen en ambities, en niet enkel door status en geld.

Helaas worden nieuwe jobaanbiedingen meer en meer gebruikt om een financieel beter voorstel te krijgen van de huidige werkgever. Jammer van jouw tijd.

Een boeiende vraag om de motivatie te achterhalen is polsen naar de 5 belangrijkste zaken die jouw kandidaat zou veranderen als hij baas was in het bedrijf waar hij werkt(e).

6. Hire character, train skills

Zoek je een people-manager, werf dan iemand aan die dat talent in zich heeft. Lijkt deze eigenschap op het eerste zicht niet aanwezig, verwacht dan niet dat je dit makkelijker kan aanleren. Een nieuw ERP-systeem aanleren is 1000 keer makkelijker dan een karaktereigenschap wijzigen.

Zorg dat jouw bedrijfscultuur en waarden ook héél duidelijk zijn voor je toekomstige medewerker. Het matchen van karakters is tweerichtingsverkeer.

Zelf houden we van positieve mensen. Zij zullen veel makkelijker positieve dingen realiseren dan iemand die overal problemen, maar geen oplossingen ziet.

7. Een gestroomlijnd proces

Maak werk van een vlotte en duidelijke sollicitatieprocedure.

Een goede kandidaat is misschien niet actief naar iets anders op zoek, maar een te lang proces maakt dat er mogelijks toch andere opportuniteiten opduiken.

‘Geen tijd’ wordt vaak gebruikt als excuus voor lange doorlooptijden. “Geen respect” is vaak de interpretatie van de kandidaat, die dan mogelijks afhaakt.

Zorg zeker ook voor een correcte communicatie naar de kandidaten die niet aangeworven worden. Wie geen antwoord krijgt blijft misnoegd achter. Het aantal niet-aanwervingen is altijd groter dan het aantal aanwervingen. Bedenk eens de impact op je imago, je toekomstige aanwervingen, je product of dienst,… als deze groep negatieve publiciteit maakt.

8. Wie nootjes geeft krijgt aapjes

Je krijgt waar je voor betaalt.

Je kan kwaliteit bekijken als een kost, maar vergelijk de toegevoegde waarde van een kwaliteitsvolle medewerker eens ten opzichte van een kwaliteitsarme medewerker. Het verschil in kostprijs zal snel dubbel en dik terugbetaald zijn.

Slaag je er niet in om de juiste kandidaten te vinden? Dan kunnen wij je daar wellicht verder bij ondersteunen.
Aarzel niet om vrijblijvend contact op te nemen, zodat we elkaar beter kunnen leren kennen!