1 Dagje Ramadan

🌅05:32🌅

🌇20:13🌇
(regio Dendermonde)

Doe jij ook mee met onze actie?

Tijdens de Ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Als teken van solidariteit en begrip voor onze collega die vast, willen we net zoals vorig jaar als team ook een dagje meedoen. Zo ervaren we hoe het is om te vasten en laten we zien dat we respect hebben voor andere culturen en religies. Daarnaast is het voor ons een mooie kans om onze teamspirit nog te versterken, maar jij kan zeker ook meedoen!

WANNEER? Donderdag 21/03.

Day(s)

:

Hour(s)

:

Minute(s)

:

Second(s)

Maar wat is dat nu, de Ramadan?

De Ramadan is de heilige maand van de Islamitische kalender, waarin moslims van over de hele wereld vasten. Tijdens de Ramadan vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang, wat betekent dat ze niet eten, drinken, roken of seksuele handelingen hebben gedurende deze tijd.

Het vasten tijdens de Ramadan is een belangrijke religieuze plicht voor moslims en heeft verschillende doelen. Het belangrijkste doel is om dichter bij God te komen en om meer spirituele discipline te ontwikkelen. Door te vasten leren moslims om zelfbeheersing te hebben en om meer aandacht te besteden aan hun spirituele ontwikkeling.

Daarnaast heeft het vasten ook andere voordelen, zoals het reinigen van het lichaam en het bevorderen van zelfreflectie en empathie. Het vasten is ook een manier om de armen te helpen en te steunen door middel van liefdadigheid, een belangrijk onderdeel van de Ramadan.

De Ramadan is een heilige maand voor moslims over de hele wereld en het vasten tijdens deze maand is een belangrijk onderdeel van hun geloof. Als teken van solidariteit en respect willen we als team een dagje meedoen met de Ramadan en ervaren hoe het is om te vasten. 

Wat zegt de wetenschap?

Vasten met ramadan blijkt positief voor het lichaam

Een tijdje vasten is zo slecht nog niet voor het lichaam.
En nu is ook bekend waarom.

Lees hier verder!

Wat doet vasten met lichaam en geest?

Zo’n half miljoen Belgische moslims onthoudt zich een maand lang, van zonsopgang tot zonsondergang, van voeding. Hoe gezond is dat? 

Lees hier verder!

Enkele praktische tips voor de dag zelf

  • Bereid je voor: Als je nog nooit eerder hebt gevast, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Begin bijvoorbeeld met het verminderen van je inname van suikers en cafeïne en eet gezonde voeding met veel proteïne en vezels. Zo maak je het je lichaam makkelijker om te wennen aan het vasten.
  • Drink voldoende water: Het is belangrijk om voldoende water te drinken voordat je begint met vasten. Drink ’s ochtends een glas water voordat je begint met vasten en drink ’s avonds voldoende water om uitdroging te voorkomen.
  • Plan je maaltijden: Tijdens de Ramadan wordt er normaal gesproken twee keer per dag gegeten: voor zonsopgang en na zonsondergang. Plan je maaltijden zorgvuldig en zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.
  • Luister naar je lichaam: Als je je duizelig voelt, stop dan met vasten en neem iets te eten en te drinken.
  • Doe het rustig aan: Vermijd zware fysieke activiteiten tijdens het vasten. Neem voldoende rust en probeer stress te vermijden.

Wat vinden onze collega’s?

Alleen maar respect ❤️️!

Zelf deed ik één dag mee uit solidariteit, chapeau voor wie de Ramadan bijna een volledige maand volgt. Door deze dag besef je pas hoeveel doorzettingsvermogen en toewijding er nodig is. Geen eten, geen glaasje water, geen koffiepauze, …

Graag zet ik onze collega Rim even in de kijker. Fantastisch dat je dit de ganse periode volhoudt. Ik vind dit écht niet evident. En uiteraard, dank ook voor de broodjes en dadels die je ons vorig jaar voorzag.

Anja

Ik weet er eigenlijk niet heel veel van van hoe ik mij effectief ‘voelde’ die dag… Ik herken wel wat de collega’s zeggen, maar weet alleen nog dat je op zo’n moment pas begint na te denken over hoe vaak je ‘onbewust’ iets eet of drinkt op een dag.

Silke

Schrijf je in en doe met ons mee!

Schrijf je hier in en ontvang een herinnering op de dag van de actie!

Deelname aan de actie is uiteraard geheel vrijblijvend en er zijn geen kosten aan verbonden.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.